2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Piac

Megvan a meglepetés: mégsem lett olyan kevés a búza

Befejeződtek a nyári aratási munkák az országban. Őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen, ami az előzetes becslések szerint csupán 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A betakarított búza minősége megyénként nagyon eltérő. Az idei összes termés 7 százalékkal marad el a tavalyi értékektől, az elmúlt öt év átlagát azonban majdnem 5 százalékkal meghaladja.
 
 

Az őszi búza országos termésátlaga idén 5,2 tonna volt hektáronként, így a 958 ezer hektáros területről mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be. A legmagasabb termésátlagokat Tolna - hektáronként 6,2 tonna - és Baranya megyéből - hektáronként 6,15tonna - jelentettek. A hozamok nagy szórás mellett a hektáronként 10 tonnától ennek a harmadáig terjedtek.

A betakarított búza mennyisége a várt 10-15 százaléknál kisebb mértékben, 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál

- mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Míg a Dunántúl egyes részein 50 százaléknál magasabb a betakarított malmi minőségű búza aránya, addig Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Pest megyékben az őszi búza nagyobb része takarmány minőségű lett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor a termés 60-65 százaléka éri el a malmi minősége - közölte az államtitkár.

Az előzetes becslések szerint az országban mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású termény kerülhet a magtárakba, a múlt évi mintegy 8,5 millió tonnával szemben. Az idei összes termés a 2016-os rekord értékektől 7 százalékkal elmarad, de az elmúlt öt év átlagát 4,8 százalékkal meghaladja. A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére is az ország ellátása megfelelően biztosított a 2017-2018-as szezonban és exportra is bőven jut majd áru, őszi búzából például 2,3 millió tonna

 - tájékoztatott az Czerván György.

Az őszi árpa aratása is befejeződött, és országos átlagban 5 tonna hektáronkénti hozammal, 1,2 millió tonna őszi árpa került a magtárakba. A többi kalászos betakarítási készültsége is 90 százalék feletti. A rozs termésátlaga 3,15 tonna hektáronként, a tritikáléé pedig 4,38 tonna. A tavaszi árpa hozama 4,26 tonna átlagosan hektáronként, míg a zab 2,97 tonna termésátlagú. Az őszi káposztarepce betakarítása is befejeződött, az országos termésátlag 2,9 tonna hektáronként. A betakarított repce minősége jó, olajtartalma 50 százalék körüli – tette hozzá az államtitkár.

A júniusi és júliusi időjárás Európában egyértelműen a hőhullámokról szólt, és Magyarország nagy része is beleesett a kritikus zónába. A keletkezett károk jelenleg még nem becsülhetők, mert augusztus folyamán újabb hőhullámok érkezhetnek. Szinte minden szántóföldi növénynél továbbra is nyomott piaci helyzet jelentkezik. Az elmúlt hetekben a nemzetközi piacokon tapasztalható áremelkedés jelentős részét semlegesítette a forint erősödése, így a forintban mért hazai árak nem változtak érdemben - emelte ki Czerván György.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árjelentései
A malmi búzánál 42 844 forint volt a tonnánkénti ár, szemben az egy évvel ezelőtti 39 659 forintos tonnánkénti árral. A takarmánybúzánál 41 270 forintot tett ki a tonnánkénti ár, míg egy évvel korábban 36 710 forintot. A most betakarított növények - például a malmi- és takarmánybúza, az őszi árpa - a területalapú támogatás nélkül - ami mintegy 69 ezer forint hektáronként - veszteséges lenne. A repce az egyedüli növény, ami támogatás nélkül is nyereséget termelne. Kárjelentés pedig - elemi károkra - eddig mintegy 150 ezer hektárra érkezett, míg egy évvel korábban 124 ezer hektárra..


Az eredmények alapján a mostani betakarítás a közepes évek közé tartozik majd. A termelők szempontjából pedig az árakkal kapcsolatban elégedetlenség érzékelhető – közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben