2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Piac

Mi szennyeztük be Európát radioaktív jóddal?

Ellentmondásos hírek keverednek a csillebérci radioaktív jódszivárgással kapcsolatban. Múlt hét óta Magyarországon és még hét európai országban észlelték a légkörben megnövekedett, bár az egészségre nem ártalmas radioaktív jód-131 izotóp koncentrációját.
 
 

Csütörtök reggelre kiderült, hogy az Izotóp Intézet Kft. csillebérci laborjában történt szivárgás, ahol orvosi célokra gyártanak izotópokat. A cég ügyvezetője, Lakatos Mihály sajtóközleményben leírta, hogy a labor a szűrőrendszer hibája miatt már tavasszal is szivárgott. Akkor leállították a labort, a javítások után szeptemberben pedig ismét szivárogni kezdett.

A jod-131 szökése a múlt heti észlelésekig zajlott, akkor megint leállították a gyártást. A kft. szerint a szennyeződés a Budapest felett észlelt megnövekedett radioaktív sugárzás egy részéért okolható, azt viszont cáfolta, hogy a labor lenne felelős a több európai országban is észlelt sugárzásért - írja az alternativenergia.hu.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Rónaky József szerint z atomerőművekben is rengeteg jód-131 keletkezik, a fukusimai és a csernobili balesetekben is többek között ebből az izotópból jutott jelentős mennyiségű a természetbe. Rónaky úgy véli, könnyen lehet, hogy mégis a kft. laborja okolható nemcsak a Budapest feletti sugárzásnövekedésért, hanem az Európa jelentős része felett észlelt növekedésért is.

Ennek azonban ellentmond mind az érintett kft., mind az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-nek kiadott közleménye is, amelyek szerint mégsem eredhet az európai sugárzás Csillebércről.

Az ügyben igen zavaros a illetékes szervek sajtó felé történő kommunikációja, de egy biztos: az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSK) főorvosa szerint a sugárzás az egészségre nem ártalmas.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!