Mindenhová akácot telepítünk, pedig nem ez bírja legjobban a gyűrődést

agrarszektor.hu
A hazai erdők egészségi állapota - a levélvesztés mértéke alapján - 2012 óta folyamatosan romlik. 2017-ben a mintavételi eredmények alapján az erdők 30%-a tünetmentes, 29%-a veszélyeztetett (gyengén károsodott), szemben a 2012. évi 60, illetve 18%-os értékekkel. Az akác a legkedveltebb telepített fafaj, de sokkal kevésbé ellenálló, mint a kemény lombos fajok.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Hazánkban az erdőgazdálkodási célú terület nagysága 2000 óta 136 ezer hektárral emelkedett. A 2010-es években az erdőtelepítések üteme visszaesett, így 2013 és 2015 között alig változott az erdőgazdálkodási célú területek kiterjedése, sőt 2016-ban és 2017-ben kismértékű területcsökkenés történt - derül ki a KSH Környezeti helyzetkép, 2018. című tanulmányából.

2017-ben a tényleges erdőterület 1,9 millió hektárt, az ország területének 20,9%-át foglalta el. Az erdőterület nagysága az ezredforduló óta 8,5%-kal, évente átlagosan 8,5 ezer hektárral gyarapodott. 2000-2017 között a legnagyobb arányú erdőterület-növekedés a két alföldi régióban történt. Kiemelkedő, 37, illetve 21%-os volt az erdőterületek bővülése Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében. Az unió országaival összevetve Finnországban (66%), Svédországban (63%) és Szlovéniában (62%) a legmagasabb az erdősültség, Hollandiában és Máltán pedig a legalacsonyabb, 10%, illetve 1% alatti. Magyarország mutatója a hetedik legalacsonyabb.

Hazánkban az erdőterület 63%-át lombos fafajok (például tölgy, bükk), 37%-át meghonosodott (akác, fenyők) vagy klónozott fajták (nemesnyár) borítják. Az akác az erdőtelepítések közkedvelt fafaja: 2017-ben az új telepítésű erdők 60%-át adta. A hazai erdők egészségi állapota - a levélvesztés mértéke alapján - 2012 óta folyamatosan romlik. 2017-ben a mintavételi eredmények alapján az erdők 30%-a tünetmentes, 29%-a veszélyeztetett (gyengén károsodott), szemben a 2012. évi 60, illetve 18%-os értékekkel. A közepesen károsodott egyedek száma is tovább nőtt az előző évekhez képest, arányuk mostanra meghaladta a 30%-ot. Az erősen károsodott fák aránya 2,5%-ról 8,0%-ra emelkedett.

Levélvesztés szempontjából 2017-ben a legkárosodottabb fafaj a kocsányos tölgy és a feketefenyő volt. A nyár, az egyéb tölgy, valamint az egyéb lágy lombos állományok szintén rossz állapotot mutattak. A legjobb egészségi állapotban a cser, a gyertyán, valamint az egyéb kemény lombos fafajok voltak, ezeknél a tünetmentes egyedek aránya meghaladta a 40%-ot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?