2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Piac

Növelni kell az energiafű termelést – holland kutatók javasolják

A holland Ecofys azt tanácsolja az EU-nak, hogy növelje a bioüzemanyagok előállítására használt növények termesztését, valamint a meglévő vetésterületek terméshozamát annak érdekében, hogy csökkentse a földművelés által okozott környezetterhelést.
 
 

A fenntartható energiára és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekre specializálódott nemzetközi tanácsadó cég az Európai Bizottságnak fogalmazott meg ajánlásokat, miként tudná az energiafű termesztés által okozott közvetett környezeti károkat minimalizálni.

A tanulmány elkészítésében a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet is részt vett, ami egyúttal utal a problémakör súlyosságára is.

A Bizottságnak év végéig el kell készítenie egy hatástanulmányt, melyben bemutatja az energiafű termesztés által okozott környezeti károk csökkentésére szóló garanciákat.

A bioüzemanyagok előállításához használt energiafüvek termesztésére történő áttérés során ugyanis csökken a biodiverzitás – állítják az Ecofys kutatói. Rövid távú megoldásként azt javasolják, hogy energiafüvek termesztéséhez gyengébb minőségű termőföldek kerüljenek művelés alá, továbbá növelni kell a terméshozamot.

Biomassza előállítására többek között cukornád, cirok, búza és olajpálma is alkalmas - olvasható a Bloomberg New Energy Finance oldalán.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó