2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Piac

Repcepiac - Meddig érdemes tartogatni a magot?

Magyarországon a korábbi félelmek ellenére nem lett rossz a repcetermés, az átlaghozam hasonló lesz a 2017-eshez, elérheti a 3-3,1 tonnát hektáronként. A 2016. évi rekordokat természetesen nem lehet überelni, de panaszra nem lehet okunk. Európa északi, igazán nagy repcetermő területein azonban pusztított az aszály, ami az árakat a vártnál magasabb szintre emelte. Vajon fokozódhat még a pánik, érdemes a szabadpiaci értékesítéssel egy kicsit még várni?
 
 

A Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt.-ben Bóna Szabolcs elégedett az idei repceterméssel. A Győr-Moson-Sopron megyei cég igazgatója így sommáz:

A tavalyi 3,5 tonnás eredmény után idén 185 hektár átlagában tudtunk 4 tonnás hozamot elérni. A partenergazdaságokban is 3,-3,5 tonna lett a végeredmény. Ez igen szép zárás, még akkor is, ha 2016-ban 4,5 tonna volt az átlagunk. Ne feledjük: az idei tavasz Magyarországon is extrém száraz volt.
Eladta már?

Ha van elegendő tárolóterünk, amiben a búza és a repce is elfér, akkor nem érdemes kapkodni az eladással - vélekedik Bidló Gábor terménypiaci elemző. Nemcsak a németeknél, de a franciáknál is rosszul alakult az idei repcetermés. Erre reagálva a párizsi MATIF-on két hónap alatt 335 euró/tonnáról (108 ezer Ft/t) 360 euróra (116 ezer Ft/t) emelkedett a repcemag tonnánkénti jegyzése. Az aktuális telepi árban persze nemcsak a szállítási költség, de a napi valutaárfolyam is masszívan közrejátszik. A euró árfolyama azonban csökkenőben vani, ami azt jelenti, hogy ez a fontos exporttermékünk forintban mérve egyre kevsebbet fizet. Így alakult az utóbbi időben a forint-euró árfolyam:

Forrás: napiarfolyam.hu

Bidló Gábor a fundamentális alapokból kiindulva nem számít nagy repcehiányra a feldolgozói oldalon. Egyébként volt már példa olyan mértékű alapanyaghiányra, ami a biodízelgyártás során a napraforgómag felhasználását is szükségessé tette. Most azonban ennek a helyettesítő terméknek még meglehetősen alacsonyan jár az ára. Pedig az Európai Bizottság legfrissebb jelentésében 9,7 millió tonna napraforgómaggal számol a közösség területén, ami 7 százalékkal marad el a tavalyi eredménytől. Igaz ugyan, hogy eközben Ukrajnában felfelé módosította várakozásait az Oil World: a múlt évinél 7 százalékkal több, 14,5 millió tonnás termést prognosztizálnak. Az ukrán termés azonban döntően az ország saját feldolgozóiparát szolgálja, egyszóval Európa igenis érezhet olajosmaghiányt az idei évben.

Hatással van a repce árára az üzemanyagok előállítási költsége is. Márpedig a köolaj jegyzése meglehetősen magas szintet ért el, és a nyári felhasználási csúcs idején nem is valószínű számottevő árcsökkenés. Így ugrándozott a kőolaj ára az utóbbi hónapokban:

Forrás: elemzeskozpont.hu

Hosszabb távon Európa megújuló energia irányelve fogja meghatározni a repce sorsát, amiről itt írtunk részletesen. A lényege, hogy a repce jelentőssége csökkenni fog a biodízelgyártásban, ami a mag értékvesztését hozza magával 2020-tól.

Egy ennyire soktényezős, olykor irracionális ármozgást hozó piac mellett mégis mire számíthatunk? Eladjuk a repcét most, vagy várjunk még pár hónapot vele? A legokosabb megoldást éppen Bóna Szabolcs vázolja fel:

Úgy tűnik, a szabad piac is megad most a repcéért 108-110 ezer forintot, ami nem rossz. Mi már csak a termés harmadával rendelkezünk szabadon, ugyanis kétharmadát különböző időpontokban már januártól kezdve előre leszerződtük. Ez jó döntésnek bizonyult. Így a mostani árnál is magasabbat tudtunk elérni a termés nagyobbik részére. A búzával ugyanez a helyzet. A betakarítás elején egy kisebbfajta pánik bontakozott ki a piacon, amit célszerű volt kihasználni.

Ez a taktika általában véve tanácsolható. Amikor a termény ára és az előállítási költsége között előáll egy elfogadható haszonkulcs, a szezon bármelyik pillanatában érdemes a potenciális termés egy részét előre lekötni. Aki ezt eddig nem tette meg, gondoljon időben a napraforgó árának rögzítésére.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu