2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Piac

Szép lassan eltűnnek a finom magyar gyümölcsök

A hazai ültetvények elöregedésének tudható be, hogy drágultak idén a gyümölcsök a K&H Bank szerint. A belföldi termelés nem tudja kielégíteni az igényeket, ez pedig importnövekedést okoz.
 
 

A gyümölcsöknél tapasztalható, átlagosan 23%-os áremelkedés mögött leginkább az áll, hogy az elmúlt tíz-húsz évben nem történt meg az ültetvények korszerűsítése, így azok többsége elöregedett – hangsúlyozza közleményében Tresó István, a K &H főosztályvezetője. Így mára az ágazat sem minőségben, sem mennyiségben nem tudja kiszolgálni a vevői igényeket, és ez az importtermékek növekedését eredményezi, miközben a gazdák sem tudnak hatékonyan termelni. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben Magyarország gyümölcsökből és zöldségekből önellátó tudjon maradni, illetve a termelők hatékonysága is növekedjen, olyan felújításokra, korszerűsítésekre van szükség, amelyek perspektívát adnak az ágazat számára a következő húsz évre – tette hozzá Tresó István.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 


A pénzintézet szerint a KSH júliusi adatai a mezőgazdasági termékek áralakulásában a szántóföldi gabonáknál és az állati termékeknél nem okoztak nagy meglepetést, mivel az eddig trendek folytatódása látható. A KSH azt közölte, hogy idén júliusban a mezőgazdasági termelői árak 3 %-kal haladták meg az előző év azonos időszakit, ami a növényi termékek árának 1,4%-os csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 11%-os növekedéséből tevődik össze.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu