2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Piac

Szerbiának jobb éve lesz idén szójából

Szerbia idén 567 ezer tonna szójababot takaríthat be, ami messze nem történelmi rekord, de a tavalyi aszályos és nagyon rosszul sikerült évnél mindenképpen jobbat várnak a COCEREAL elemzői. Június közepén 567 ezer tonnára becsülték a kilátásokat.
 
 

Az idei év máris tartogatott néhány időjárási meglepést, és a szeptember még nagyon messze van. A tavalyi év azonban olyan katasztrofálisan sikerült Szerbiában, hogy attól csak jobb jöhet - a COCEREAL szerint 23 százalékkal nőhet Európa második legnagyobb kibocsátójának szójatermelése (a legnagyobb Ukrajna). Az utóbbi években a szerbek 150 és 200 ezer hektár közötti termőterületen vetették el ezt az olajos növényt. 2015-ben volt a csúcs, azt követően hol az időjárás, hol a világpiaci árak vették el a gazdák termelési kedvét. A legnagyobb átlaghozam eddig országos léptékben a 3,5 t/ha volt, de reálisan 3,3 t/ha az, ami megcélozható az országban. Idén összesen 567 ezer tonna össztermést takaríthatnak be déli szomszédaink.

 

Magyarország számára fontos a szerb termés, mert rendszeresen importálunk innen szójababot. Szerbia elvileg éppúgy tagja a Duna Szója Szövetségnek, mint Ukrajna, de sajnos éppen ennyire megbízhatatlan az innen érkező áru GMO-mentessége is. Az ottani mezőgazdasági minisztérium illetékesei a délvidéki termőföldekről vett 49 szójamintából 45-öt génmódosítottnak találtak 2014-ben. Viszont e két országon kívül nincs más a kontinensen, amelyiknek exportálható árufeleslege lenne ebből a termékből. Ukrajna egyébként  folyamatosan bővíti növényolajipari kapacitásait, és igyekszik a szóját is egyre inkább olaj formájában piacra dobni - elősorban Kína felé.

A COCEREAL június közepén az európai szójababtermést 2,8 millió tonnára becsülte, ami 4 százalékkal haladná meg a tavalyit. A becslés az elvetett területre és az elmúlt évek átlaghozamaira épül, az időjárási kilengéseket nem veheti figyelembe. A világ egészében viszont 3 százalékkal kevesebb termés várható (főként Argentína gyenge eredménye miatt), miközben a növényolajipari felhasználás ugyanennyivel nő. A kereslet-kínálat törvényei szerint ennek meg kell jelennie a szója árában is, noha jelenleg éppen egy csökkenő trend kellős közepén vagyunk. A déli féltekén a brazilok ugyanis mindenkori rekordot döntöttek a 118 millió tonnás terméssel, és ezzel valószínűleg maguk mögé utasítják az eddig világelsőnek számító USA-t is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben