Leáldozóban a kukoricának? Ezzel a növénnyel most kaszálhatnak a gazdák

Leáldozóban a kukoricának? Ezzel a növénnyel most kaszálhatnak a gazdák

A 2022-es rendkívüli szárazság és annak következményei ellenére idén 67 ezer hektáron vetettek szóját a magyar gazdák. Ez a közel 10 százalékos vetésterület-növekedés azonban nem volt teljesen kockázatok nélkül való: ha az idei évben jó eredményeket hoz a növény, az további területnövekedéssel járhat, ellenkező esetben azonban ismét elkezdődhet a termőterület zsugorodása. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint azonban az országos átlag kétszerese termett a földjükön, így kijelenthető, 2023-ban megérte ezzel a növénnyel foglalkozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a szója termesztése a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklusban érte el a csúcspontját, amikor 75-77 ezer hektáron vetették a gazdák ezt a növényt. A 2021-es növekedést követően 2022-ben azonban ismét csökkenés volt megfigyelhető a szója termőterületében, ekkor ugyanis alig több, mint 61 ezer hektáron termesztették a növényt hazánkban. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tavaszi jelentése azonban bizakodásra adott okot a növény híveinek, 2023-ban az előző évi 61 ezer hektárnál közel 10%-kal nagyobb területen, 67 ezer hektáron foglalkoztak a szójával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI által üzemeltetett Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) október végi adataiból kiderült, hogy a Tallage szerint az USA-ból származó szójabab azonnali exportára (FOB Gulf) - a jó ütemben haladó betakarítás és az export lassulása miatt - 24 dollárral 461, a novemberi 12 dollárral 459, a decemberi és a 2024. januári egyaránt 7 dollárral 462, illetve 464 dollár/tonnára csökkent augusztus 18. és szeptember 15. között. Ugyanakkor Brazíliában a szójabab azonnali exportára (FOB Paranagua) 18 dollárral 517, a novemberi 14 dollárral 509, a decemberi 10 dollárral 491 dollár/tonnáig ereszkedett. Ezzel szemben Argentínában - a dinamikus export miatt - a szójabab azonnali kiviteli ára (FOB Up River) 42 dollárral (570 dollár/tonnára), a novemberi és a decemberi egyaránt 11 dollárral (541 dollár/tonnára) emelkedett. Ukrajnában a várható jó termés a nyugati határra szállított termény azonnali árát (DAP) 120 dollárral 375 dollár/tonnára csökkentette (Tallage).

Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára az előző év azonos időszakához képest 44%-kal kevesebb, 145,7 ezer forint/tonna volt október második hetében. A full-fat (extrudált) szóját (30-40% nyersfehérje-, 17-23% nyerszsír- és legfeljebb 12% víztartalmú) 207,1 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor, ami 21%-kal volt alacsonyabb, mint egy éve. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab novemberi jegyzése 460-483 dollár/tonna tartományban alakult október 9-e és 20-a között.

De mit mondanak a számok és a gazdák?

Október végén tette közzé az AKI a jelentését a mezőgazdasági munkák október 8-i állásáról. Ebből megtudhattuk, hogy a szója betakarítása 88,8%-on állt a jelentés napján, az országos termésátlag 1,5 tonna/hektár körül alakult. De hogyan látják a helyzetet azok magyar gazdák, akik idén is komolyabb területen foglalkoztak ezzel a növénnyel? Milyen termésátlagok születtek náluk, és milyen minőséggel számolhatnak? Az Agrárszektor ennek járt utána.

A Papp és Papp Kft. csaknem 200 hektáron vetett idén szóját, amint azt korábban a vállalat ügyvezetőjétől megtudtuk. Baranyi Attila kérdésünkre elmondta, hogy mostanra már nagyjából végeztek a betakarítással, a másodvetésű szója közül van még egy tábla, ami talpon van. A szakember a termést illetően úgy fogalmazott, hogy a 00-ás, korai érésű kicsit gyengébb lett, az 1-es érésű csoport azonban erősebb. Összességében 4 tonna fölötti átlaggal számolnak. A baranyai vállalkozás ügyvezetője kifejtette, hogy a vetőmag-előállítás miatt ők nem a beltartalmi értékeket nézik a termésben, hanem a csíraszázalékot, azonban mivel még az eredményekre várnak, pontos számokat még nem tudott mondani. A tárolást illetően Baranyi Attila elmondta, hogy a szójamag tárolása meg van oldva: fajtánként fel vannak dolgozva, és egalizált big bagekben várják a tavaszi oltást.

Németh Zoltán, a Zala vármegyei Baki Agrocentrum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy idén 200 hektáron vetettek szóját fővetésként, és még 500 hektárt másodvetésként, az árpa után. A betakarítást illetően a szakember elárulta, hogy a fővetésűvel már két hete végeztek, a másodvetésűt pedig most aratják, de eddig kifejezetten elégedettek az idei terméssel. Mint mondta, a termésátlag 3 tonna/hektár körül van, ami egészen jó, mert általában 2-2,5 körül szokott lenni. Németh Zoltánnak a minőséget illetően se volt oka panaszra, mint mondta, a fehérjetartalom 30% fölött, az olajtartalom pedig 22% fölött van. A vállalatnak továbbra sincsenek gondjai a tárolással.

A kalocsai székhelyű Iszkra Kft.-nél idén mintegy 120-130 hektáron vetettek szóját. A Bács-Kiskun megyei vállalkozás agronómusa, Dömötör Gábor kérdésünkre elmondta, hogy már végeztek a betakarítással, és nem volt semmi fennakadás. A termésátlag hektáronként 3 tonna lett, a szakember azonban a termés minőségét illetően nem tudott nyilatkozni. A megfelelő tárolás azonban bizonyos fokú kihívást jelent a vállalkozásnak, ahogy Dömötör Gábor fogalmazott, az őszi vetésű növényekből el kellett adniuk, hogy legyen elegendő hely a szójának, kukoricának és a napraforgónak. Az agronómus elmondása szerint rendelkeznek valamennyi tárolókapacitással rendelkeznek, de az nem elegendő az összes, általuk megtermelt termés tekintetében.

Mekkora pénz ütheti idén a szójatermesztők markát?

A szója önköltsége hozzávetőlegesen hektáronként 350 ezer forint körül alakult az idei évben. Erről Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője beszélt október elején az Agrárszektornak. Mint monda, a termeléshez kötött extra támogatás összeggel és a jelenlegi tonnánként 140-150 ezer forintos értékesítési árral számolva hektáronként 1,5-1,8 tonna nyújt fedezetet a gazdák költségeire.

Mindezt összevetve a szójatermesztők idén átlagosan 150-190 ezer forint hasznot realizálhatnak hektáronként. Ezt a profitot pedig a gyors szállításoknak köszönhetően hamar realizálhatják a szóját termesztő gazdák

- árulta el Bene Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Látható tehát, hogy végső soron jó éve volt idén a szójának és a szójatermesztőknek. A kiváló eredményeken túl a hamar realizálódó profit újabb ösztönző lehet a szója vetésterületének növelésére, ami így akár hamarosan el is érheti a mindezidáig rekordnak számító 75-77 ezer hektárt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?