2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Piac

Szűkösebb esztendőnek néznek elébe a csehek? - A vártnál kevesebb a búza

A Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden közzétett becslése szerint gabonából mintegy 6,654 millió tonnás termás várható, 170 ezer tonnával kevesebb, mint 2013-ban. Repcéből 1,259 millió tonna várható, 184 ezer tonnával, 12,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly.
 
 

"Mindezek ellenére az idei kilátások jónak minősíthetőek, megfelelnek az utóbbi öt-tíz év átlagának" - mondta Jirí Hrbek, a statisztikai hivatal mezőgazdasági osztályának igazgatója.

A tavalyinál gyengébb termés lehet az őszi búzánál és a rozsnál. Őszi búzából, amelyet a bevetett területek egyharmadán termesztenek 4,296 millió tonnával számolnak, 5,2 százalékkal kevesebbel a tavalyi termésnél. A többi gabonafajtánál méréskelt növekedésre számítanak. Leginkább a tavaszi búzatermés mutatkozik jónak. Az átlagos hektárhozam várhatóan 5,11 tonna lesz, 2,1 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban. A repce várható átlagos hektárhozama 3,23 tonna, 6,4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál.

Csehországban fokozatosan csökken a bevetett területek nagysága, a tíz évvel ezelőttinél 217 ezer hektárral kisebb - mutatott rá a CSÚ. A gabonaföldek egyharmadán őszi búzát vetettek, 15,8 százalékán pedig repcét, amelyet egyre nagyobb területen termesztenek, az idén 389 ezer hektáron.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu