2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Piac

Zuhan a napraforgó ára

A tavalyinál több, csaknem 211 ezer tonna napraforgót takarítottak be Békés megyében a gazdák. Ez a mennyiség átlagosnak számít, a beltartalmi értékek azonban elmaradnak az egy évvel korábbitól. A tonnánkénti felvásárlási ár mostanra 88-90 ezerre csökkent a két héttel ezelőtti 94-95 ezer forintról.
 
 

Békés megyében 78 ezer hektáron vetettek napraforgót, a területek betakarítása után 210,6 ezer tonna termett, ami átlagosnak mondható, az átlagtermés pedig hektáronként 2,7 tonna volt. A termésátlagokban nagy a szórás, hektáronként 1 és 3,5 tonna között mozog, és a beltartalmi értékekkel sem lehetnek elégedettek a gazdák - mondta Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára.

Azok a gazdák, akik tél végén-tavasz elején szerződést kötöttek, még 100-105 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árat realizálhattak. Két hete 94-95 ezer forint körül mozgott az ár, mostanra 88-90 ezerre csökkent.

A 2,7 tonnás átlagterméssel nullszaldó körüli eredményt érhetnek el a gazdák, 3 tonna felett már jövedelmező a termény. A szövetség tagjainak többsége előszerződött, és jellemzően hektáronként 1-1,2 tonna terményt adtak el előre. A Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége 70 taggal rendelkezik, akik közel 120 ezer hektáron, a megyei mezőgazdasági terület körülbelül egyharmadán gazdálkodnak – közölte a szövetség titkára.

A napraforgót - a tavalyi, csapadékos évvel ellentétben - a betegségek idén elkerülték, ezzel magyarázható, hogy a 2016-os 201 ezer tonnányi termést sikerült felülmúlni. Az olajtartalom viszont 44-45 százalékos, a tavalyinál valamivel gyengébb.

Várhatóan a jövő héten befejeződik a kukorica aratása is, a 101 ezer hektár 85 százalékán végeztek a munkákkal eddig, hektáronként 4,9 tonna átlagtermést realizálva. Negatív rekordok várhatók, a tavalyi termés körülbelül felére van kilátás. Az idei aszályos időjárás hatására viszont a szárítási költségek alacsonyak lesznek. 

Befejeződött a szója, a burgonya és a cukorrépa betakarítása is. Szóját 3900 hektáron vetettek, 7 ezer feletti tonna termés lett, ez a vártnál jobb. Burgonyát 220, cukorrépát 250 hektáron termesztettek, 4400, illetve 12 ezer 500 tonnát takarítottak be Békés megyében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó