Menedzser a kombájnfülkében - interjú Gárdonyi Balázs Fiatal Gazdával

agrarszektor.hu
Dégen egy fiatal és elhivatott testvérpár segíti, sőt lassan át is veszi édesapjuktól a környék egyik legnagyobb magánbirtokának irányítását. Gárdonyi Balázs negyedmagával egy ezer hektárnyi családi gazdaságot tart fenn. Az egyetemen menedzserdiplomát szerzett fiatal szánt, vet és arat, legutóbb pedig elnyerte a Fiatal Gazda támogatást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Agrárszektor.hu: Miként kerül egy diplomás menedzser a traktor, vagy a kombájnfülkébe?

Gárdonyi Balázs: Beleszületik, illetve neveltetése során beleszokik. Édesapám még 1993-ban szerzett 20 hektár földet, azt folyamatosan bővítve elértük mára az ezer hektáros birtokméretet. A család dolgozik, csak három főt foglalkoztatunk, de lényegében mindent magunk csinálunk. Édesapám, az öcsém és felesége, illetve én.

Asz.: Ebből mennyi a saját tulajdonban lévő rész?

G.B.: Nagyjából 350 hektárunk van, a többi 650 hektárt úgy béreljük döntően magánemberektől, illetve tavaly óta sikerült egy jelentősebb táblát bérelni az államtól. A földek Dég 20 kilométeres határában helyezkednek el Lajoskomáromtól Enyingig.

Az ország egyik legjobb minőségű szántói ezek.

Szerencsénk van, a mezőföldi terület csodákra képes.

Asz.: Még ebben az igazán katasztrofális évben is?

G.B.: Viszonylagos minden. Nem mondom, hogy boldog vagyok az 5 tonnás átlagos búzahozamunktól - ennél sokkalta többre vagyunk képesek -, de az ország más pontjain összetennék gazdatársaink a kezeiket ilyen termésér. A kukoricánk is csaknem 9 tonnát hozott, ami máshol örömet okozna, de mi tudunk 10-11 tonnát is termelni. Az igazán nagy gond a repcével lett: benne volt 4 tonna, de jöttek az esők, a viharok, a végén 2,2 tonna termett hektáronként. Előre szerződtünk, a vállalást nem tudtuk csak fedezetvásárlással teljesíteni. Aki ismeri a repceárak alakulását, az sejtheti, hogy mekkora érvágás volt ez nekünk.

Asz.: Akkor gondolom, jól jött a Fiatal Gazda támogatás?

G.B.: Jól, bár a 10 millió forint 90 százalékát nem erre költöttem, hanem gépet vettem, illetve a megművelt területet bővítettem az állam által bérelt földekkel.

Asz.: Mekkora területen gazdálkodik?

G.B.: Az ezer hektárból nagyjából 60-65 hektárnyi az általam művelt föld nagysága. Az idén volt 17 hektár őszi búzám, 16 hektár kukoricám és 29 hektár repcém.

Asz.: Kinek adja el a termést?

G.B.: Nem egyedül értékesítek, hanem a család közösen. Legfőbb vevőnk a nádudvari KITE Zrt., egy nyíregyházi cég, illetve az olajmagvakat egy termelői csoportnak a Sárbogárdi Olajosnövény Kft. Termelői Csoportnak adjuk el.

Asz.: Korábban ekkora területen, ezer hektáron egy kisebb téesz gazdálkodott. Hány embert foglalkoztatnak?

G.B.: Mint már említettem, mindent magunk végzünk három fő segítségével. És itt vannak a gépek, amelyek a téesz idején még nem állhattak rendelkezésre. Ma egy traktorral egy menetben annyi munkát tudunk végezni, mint régebben másik hárommal. Ráadásul teljes lett a géppark. Éppen ehhez kellett a támogatás! Mi akkor szántunk ,vetünk, aratunk, amikor itt az ideje, feltéve, ha az időjárás engedi. De nem vagyunk kiszolgáltatva a bértraktorosnak, béraratónak. Ez óriási dolog, sok milliót hoz a konyhára, hogy optimális időben tudjuk a dolgunkat végezni. Ezért kell a géppark és ezért fordítottunk sok tízmilliót e célra. És ezért építettünk zöldmezős beruházásban saját szárítót és saját magtárat is. Ez az értékesítés és a minőségmegóvás során ad számunkra szabadságot, illetve beavatkozási lehetőséget. Azaz magunk felügyeljük a gabona, a repce, vagy a napraforgó minőségét és akkor adhatjuk el a terményt, amikor azt hisszük, hogy a legtöbbet nyerünk rajta.

Asz.: Az ön által említett cégek mellett nem üzletelnek más felvásárlókkal?

G.B.: Nézze! Több éves kapcsolat alakult ki. Megbízhatóak a partnerek. Kicsi, ismeretlen felvásárlókkal nem állunk szóba. Főleg nem, amióta elszaporodtak a csalók.

Asz.: Pedig ezek a cégek általában többet kínálnak az áruért.

G.B.: Nem hiszem, hogy sokat nyernénk vele. Sokan egyszerű bűnözők. A KITE-vel nem égethetjük meg magunkat. Ők fizetnek, vagy ha nem - ami persze nem fordulhat nagyon elő - akkora mobilizálható vagyon van mögöttük, hogy nem veszítenénk az ügyön. Legfeljebb nem forinttal, hanem traktorral, vetőmaggal, műtrágyával fizetnék ki a tartozást.

Asz.: Ha nem is így, de kitől szerzik be az évente felhasznált műtrágyát, vetőmagot, növényvédő szert, gépeket?

G.B.: A legnagyobb integrátoroktól vásárolunk, s ha lehet azonnal fizetünk, nem kérünk hitelt, törlesztett fizetést tőlük. Ebben az esetben ugyanis egész jó árakat tudunk elérni.

Asz.: A Fiatal Gazda támogatáson kívül vett már más szubvenciót igénybe?

G.B.: Igen, a családi gazdaság korábban a gépvásárláshoz igényelt támogatást, illetve az első agrár-környezetgazdálkodási programban vettünk részt. A most futóról viszont lemaradtunk önhibánkon kívül, ugyanis az integrált szántóföldi program szinte minden jelentkezőjét elutasította a hivatal, mivel e célra szinte minimális lett a keret.

Asz.: Sok AKG-s szereplőtől viszont azt hallani, hogy nagyon nehéz teljesíteni az adminisztrációs előírásokat. Ön nem tartott ettől?

G.B.: Ezer hektár szántónál számítógépes nyilvántartást végzünk, minden tevékenységet rögzítünk, a korszerű termelés alapja, hogy tudjuk, mire képes a talaj, milyen növényvédelmi beavatkozást végzünk és mikor. Vagyis a legtöbb olyan, az AKG-ban megkövetelt előírást anélkül is teljesítünk, hogy a programban részt vennénk. Azaz nem jelentene túl nagy terhet az előírások betartása.

Asz.: Honnan szereznek tudomást a lehetőségekről, ki segít pályázni?

G.B.: Jó a falugazdász és a kamarai tanácsadó is. Főként az utóbbi segít sokat. Járatunk minden szakújságot, figyeljük az internetet. A pályázatokat rábízzuk a pályázatírókra. Nekik van elég kapcsolatuk, hogy tudják, mikor, mit kell hangsúlyozni egy pályázati anyagban. Pénzbe kerül a szolgáltatás, de megéri, mert nyerni szoktunk.

Asz.: És az elnyert támogatások felhasználását miként ellenőrzi a hivatal? Milyen tapasztalataik vannak e téren?

G.B.: A gépvásárlást ellenőrizték, megnézték a gépeket, az azonosító számaikat, a számlákat és azt, hogy rajtuk van-e az MVH matricája. A Fiatal Gazda programban ez akkor jön el, amikor 10 százalékos támogatásrészt is megkapjuk, vagyis jövőre lesz aktuális.

Névjegy:

Név: Gárdonyi Balázs
Születési év: Enying, 1976
Iskolák:
általános iskola -Dr. Kováts Ferenc Általános Iskola, Dég
gimnázium -Petőfi Sándor Gimnázium, Sárbogárd
Gábor Dénes Főiskola - Budapest
Széchenyi István Egyetem - vállalkozás menedzser szak Győr
Ágazat: szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: 61 ha
Alkalmazottak száma: 1
Éves árbevétel: 14 millió Ft
Elnyert támogatások: Fiatal Gazda, 10 millió Ft
első körben (2004-2007) agrár-környezetgazdálkodási támogatás
Családi állapot: nős, egy lánya van

Elérhetőségek:
Lakcím: 8135 Dég Ságvári E. u. 21.
Telefonszám: 30/8581030
E-mail: kapital@lkomnet.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?