Traktort vesz a fiatalasszony - interjú Gárdonyiné Salánki Mónika Fiatal Gazdával

agrarszektor.hu
Dégen gazdálkodik a Gárdonyi család. Összesen ezer hektáron, de ebből egy rész egy fiatal hölgy irányítása alatt áll. Legutóbb 10 millió forint támogatáshoz jutott a Fiatal Gazda programban. Gárdonyiné Salánki Mónikát kérdeztük arról, mihez is kezd az elnyert 10 millió forinttal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Agrárszektor.hu: Első pillanatban furcsának tűnik, hogy egy huszonéves fiatal hölgy gazdálkodik. Miként alakult úgy, hogy földművelésre adja a fejét?

Gárdonyiné Salánki Mónika:
Ez valóban csak első pillanatban lehet furcsa. Ugyanis agrármérnök vagyok, Keszthelyen végeztem. Férjemet ott ismertem meg. Családja dégi, itt gazdálkodik édesapja, és a testvére is. Klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk. Igazi, költséghatékony családi vállalkozás nagyüzemi méretekben. Természetes volt, hogy én is kiveszem a munkából a részem.

Asz.: Mekkora ez a birtok és mennyit művel ön?

G.S.M.:
Csaknem ezer hektáron termesztünk növényeket, gabonát és olajosmagvakat. Annak idején, 17 éve apósom kezdte a gazdaság kiépítését, 20 hektárral. Ma 650 hektárt bérelünk a környékbeli gazdáktól, és nagyjából 350 hektár saját területünk van. Ebből 50 hektáron én termesztek gabonát. Az idén kukoricát és búzát takarítottam be.

Asz.: Ekkora területet minként lehet családi keretek között megművelni?

G.S.M.:
Mindent magunk csinálunk, igaz van három alkalmazottunk is. És persze gépeink. Éppen a géppark teljesebbé tételéhez kellett az a pénz, melyet a Fiatal Gazda támogatás során nyertem, illetve nyertünk el férjemmel és testvérével. Külön-külön 10-10 millió forinthoz jutottunk. Ezekből gépeket vettünk.
A géppark így vált teljessé: két nagyteljesítményű traktorunk mellett akad három közepes méretű, van kombájnunk, mindenféle munkagépünk a talajműveléshez. Építettünk az évek során magtárat és szárítót is. Így teljes a vertikum.

Asz.: A gépvásárlás mellett másra is futotta a Fiatal Gazda támogatásból?

G.S.M.:
Nem, csak erre, a gépesítésre fordítottam. De emellett tavaly sikerült egy nagyobb állami területet megszerezni, pontosabban bérbe venni. Ezzel aztán a fiatal Gazda támogatás során vállalat területnövekedési kötelezettséget is teljesíthettem, teljesíthettük mindhárman. És azt vállaltam, hogy a meglévő terület mellet további 25 hektárt művelek ezentúl. Így jött össze az idén ez a kicsivel kevesebb, mint 50 hektárnyi terület. Ez azt is jelenti, hogy 2011-ben, ahogy lehetséges a támogatás fennmaradó 10 százalékát is lehívhatom.

Asz.: A mezőföldi "zsíros" földjeiken milyen volt a termés, miként élte meg az idei mostoha időjárást?

G.S.M.: A termőterület Dég 20 kilométeres körzetében és a közeli Lajoskomáromban, Mezőszilasnál, Enying környékén található. Valóban kiválóak az adottságok, s ez meglátszik a hozamokon is. Azonban a katasztrofális időjárás, az esők sajnos nem tűntek el nyomtalanul. Máshol talán örülnének az 5 tonnás átlagtermésű őszi búzának, de mi nem lehettünk elégedettek. A kukoricám jobban bírta, bár itt is voltak víznyomásos területek, de az átlag 8,8 tonna körüli. És ne feledje, hogy nagyon jók az árak.

Asz.: Kinek értékesíti a terményt?

G.S.M.: Nagyjából állandó vevőink vannak, így fő vásárlónk a KITE Zrt. és a nyíregyházi GOF Hungary Kft. Szerződést kötünk, s az aktuális árakon szállítunk. A magtárnak és a szárítónak hála, akkor adunk túl a termésen, amikor a legjobban megéri a családnak. Nemcsak gabonát termesztünk - igaz nekem az idén 29 hektár búzám és 17 hektár kukoricám volt -, hanem repcét és napraforgót is. Az olajmagvak felvásárlásában a Sárbogárdi Olajosnövény Kft. Termelői Csoport segít, ezt a már említett KITE érdekeltsége. Ennek tagjai is vagyunk.

Asz.: A termelői csoporton keresztül szerzik be a gazdálkodáshoz szükséges anyagokat, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert is?

G.S.M.: Nem. Azt egyenesen a KITE-től és az IKR-től vesszük, azonnal fizetünk, hitelt nem nagyon veszünk fel. Ennek megfelelően igen jó árakat tudunk magunk is elérni.

Asz.: Más támogatást nem használt fel a gazdálkodás során?

G.S.M.: Akartam, de a mostani agrár-környezetgazdálkodási programba nem fogadták be a pályázatot. A szántóföldi alprogram a központi forrás hiánya miatt szinte mindenkit visszautasítottak. Pedig az előző AKG-ban részt vettünk és jók voltak a tapasztalatok.

Asz.: Sokan elrettentek az AKG hatalmas adminisztrációjától.

G.S.M.: Mi nem ijedtünk volna meg ettől, ugyanis a gazdálkodásunkat így is pontosan és folyamatosan adminisztráljuk. Számítógépes programokat használunk. Ekkora gazdaságnál már nem lehet kockás papíron hébe-hóba könyvelgetni!

Asz.: És a pályázatokat is maguk készítik?

G.S.M.: Nem, abban profi pályázatíró cégeket bízunk meg. De folyamatosan informálódunk, szaklapokat járatunk, figyeljük az internetet, és nem mellékesen itt az agrárkamarai tanácsadó, aki igen sokat segít. Ráadásul térítés nélkül jutunk hozzá a szaktanácsaihoz.

Asz.: És mit szól a támogatások ellenőrzéséhez, nem tartja túlzónak?

G.S.M.: Nézze! Valamit, valamiért! A Fiatal Gazda programnál ellenőrzés akkor lesz, mikor a teljes összeget kézhez kapom. A korábbi támogatás melletti gépvásárlások ellenőrzésén már túlestünk.

Asz.: Milyen tervei vannak?

G.S.M.: Akkora ez a családi gazdaság, hogy bőven elférne rajta olyan állat, amely nem igényel túl sok munkát. A családdal arról beszélgetünk, hogy megérné 50 hektárnyi legelőn 50-60 húsmarhát tartani. Ezek extenzív tartásához is jár támogatás. Ezen felül pedig tovább akarjuk bővíteni a birtokot. Ha lesz föld veszünk, vagy ha akad, akkor bérlünk további szántókat is.

Névjegy

Név: Gárdonyiné Salánki Mónika
Születési év: Zalaegerszeg, 1983
Iskolák:
általános iskola -Zemplén Győző Általános Iskola, Nagykanizsa
középiskola - Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Nagykanizsa
Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, gazdasági agrármérnök - Keszthely
Ágazat: szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: 45 ha
Alkalmazottak száma: 1
Éves árbevétel: 10 millió Ft
Elnyert támogatások: Fiatal Gazda, 10 millió Ft
első körben (2004-2007) agrár-környezetgazdálkodási támogatás
Családi állapot: férjezett

Elérhetőségek:
Lakcím: 8135 Dég Dózsa Gy. u. 4.
Telefonszám: 30/5795644
E-mail: kapital@lkomnet.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31