Hatékony segítség a zöldség-gyümölcstermesztőknek

agrarszektor.hu
20 százalékkel több nemzeti támogatást kapnak 2011- ben a Zöldség-gyümölcs Termelői Csoportok (TÉSZ-ek).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy a TÉSZ-ek beruházásaihoz szükséges öt százalékos nemzeti támogatást 25 %-ra emeli, így a termelői szerveződések hatékonyan tudják tárolni, csomagolni és értékesíteni tagjaik termékeit, és a megnövekedett vagyonuk elegendő fedezetet ad a tevékenységük finanszírozásához - tudatta a szaktárca, közleményében.

Az uniós rendelkezések szerint, ha a tagállamok legalább 5%-os támogatást nyújtanak beruházásokhoz, akkor az EU a költségek 50%-át megtéríti. A minisztérium forrásbővítésének célja, hogy a termelői csoportok eladósodás nélkül váljanak szilárd, elismert szervezetté.

TÉSZ-ek 1999 óta működnek hazánkban, azóta nemzeti támogatásban részesülnek. Az EU csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az Unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban.

Egyszerűsödik a dohánytermelők nyilatkozattételi kötelezettsége

A módosított szabályozásnak köszönhetően a dohánytermelő együtt beadhatja a támogatási és a nyilatkozattételi kérelmét. Az összevonás oka a bürokrácia csökkentése, a költségtakarékosság, és a kevesebb hibalehetőség. Fontos változás, hogy a gazdálkodónak ezentúl február 15. helyett május 15-ig kell benyújtaniuk a egységes kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba.

A rendeletmódosítás február 19-től hatályos.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?