Brüsszel szétosztaná és állatokkal etetné fel a beragadt uniós agrártermékeket

agrarszektor.hu
Az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja az érintett gazdák és termelői szervezetek figyelmét, hogy a meghirdetett keretösszeg igénylésére minél gyorsabban jelentkezzenek, hiszen az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Az Oroszország által augusztus 7-én bevezetett, Európai Unióból és más országokra vonatkozó importtilalom különösen sújtotta a zöldség-gyümölcs ágazatot. Ennek következtében nagy mennyiségű eladatlan zöldség-gyümölcs maradt feleslegesen az EU piacán. Az így kialakult piaci válság kezelésére az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségek a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kivire vonatkozik.

A döntés értelmében az Európai Unió támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően korlátozott mértékben támogatható a zöldség-gyümölcs félék állatokkal történő feletetése, biogáz üzemekben történő felhasználása, és be nem takarítása. Az Európai Unió az intézkedésben résztvevő termelői szervezeteknek és egyéni termelőknek támogatást fizet, amely részben kompenzálja a piacuk elvesztéséből eredő károkat.

Az FM soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat, ami lehetővé teszi, hogy az érintettek lehető legnagyobb köre a lehető legkisebb adminisztráció mellett támogatáshoz juthasson. A piacról kivont és ingyenes szétosztott termékek kedvezményezettjei lehetnek a karitatív szervezetek az iskolák, óvodák, kórházak, és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szerveztek.

Az intézkedésben való részvételi szándékukat a termelői szervezeteknek és a szervezetekben nem tag egyéni termelőknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál kell bejelenteniük. Ehhez előtte megállapodást kell kötniük a piacról kivont árut fogadó intézménnyel, szervezettel. A megállapodásba a miniszteri rendeletnek megfelelően bele kell foglalni a termék átadásának és átvételének feltételeit, valamint arra való kötelezettségvállalást, hogy az átvevő szervezet az átvett zöldséget és gyümölcsöt az arra jogosultaknak ingyenesen szétosztja, vagy más a rendeletben meghatározott módon hasznosítja.

A Minisztérium mindent megtesz, hogy az intézkedésben résztvevőket hatékonyan tájékoztassa és ezáltal a lehető legkevesebb zöldség és gyümölcs vesszen kárba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?