Hol élt, hol ölték le? - Ezt is rá kell írni a húsok csomagolására

agrarszektor.hu
A haszonállatok nevelési és levágási helyét is fel kell tüntetni mostantól a csomagolt húsokon az Európai Unió tagországaiban. A változtatás célja, hogy a fogyasztókat ne tévesszék meg a nem egyértelmű eredetmegjelölések.

Április elsejétől pontosabb adatokat kell feltüntetni a csomagolt friss, hűtött és fagyasztott húsokon az Európai Unióban. A származásnál a legtöbb esetben konkrétan meg kell jelölni, hogy az állatokat mely országban nevelték fel és vágták le. A szabályozás csak a csomagolt húsokra vonatkozik, de a tagállamok saját hatáskörben a nem csomagoltakra is bevezethetik. A változtatás az unióba érkező importhúsokra is érvényes - közölte az Európai Bizottság.

Az új követelmények a sertés-, a baromfi-, a birka- és a kecskehúsokat érintik, mivel a marhahúsra már korábban életbe léptek hasonló szabályok. A most bevezett előírások nem terjednek ki viszont a feldolgozott hústermékekre, például a pácolt sonkára, a fagyasztott lasagnéra vagy a fagyasztott húsos pitére.

Ha egy csomagoláson belül többféle hús is van, a címkén tételesen fel kell tüntetni a különböző származási, nevelési és levágási országokat. Ez alól kivételt képeznek például a különböző kolbászok.

Az új előírásokat azért vezették be, hogy a fogyasztók jobb tájékoztatást kapjanak a termékek származásáról. Így akarják elérni, hogy a vásárlókat ne tévesszék meg a nem egyértelmű eredetmegjelölések, az élelmiszer-ipari vállalkozókra pedig egyenlő versenyfeltételek vonatkozzanak.

A változtatásokról szóló uniós rendelet már korábban megjelent és a magyar feldolgozók számára ismert volt  - mondta az agrárszektor.hu-nak Menczel Lászlóné, a Vágóllat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Így volt idő arra, hogy a cégek felkészülhessenek az új jelölésekre - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?