Agrármilliárdosé volt a halott migránsokat szállító teherautó

agrarszektor.hu
A cseh multimilliárdos Andrej Babis szlovák húsos vállalatáé volt korábban az a kisteherautó, amelyben a napokban hetvenegy szír menekült holttestét találták meg az osztrák hatóságok. Andrej Babis a magyar agráriumban is jól ismert, mivel nálunk is több meghatározó agrárérdekeltsége van. Nem kizárt, hogy az ügy a Babis-cégbirodalmon belül is botrányt kavart, mert a menekülteket szállító kisteherautót a közelmúltban úgy értékesítették, hogy a jármű céges reklámfeliratait nem távolították el.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mára egyértelműen kiderült, hogy eredetileg Andrej Babis nagybefektető érdekeltségeihez tartozott az a kisteherautó, amely azt a hetvenegy szír menekültet szállította, akik valamennyien életüket vesztették a napokban. A kisteherautó a migránsokkal Magyarországról indult, a holttesteket pedig a magyar határtól nem messze, az osztrák autópálya leállósávjában parkoló járműben találták meg e hét csütörtökön Parndorf és Neusiedl között.

A kisteherautó eredetileg a Hyza nevű szlovák húsipari cég tulajdonában volt, amelyet 2006-ban vásárolt meg az Andrej Babis érdekeltségeihez tartozó cseh Agrofert Holding. A szlovák vállalkozás szerint ugyanakkor a járművet - több másikkal együtt - egy-két éve eladták, de az értékesítéskor nem távolították el a teherautókat dekoráló céges reklámfeliratokat. A most megtalált, menekülteket szállító járművet egy magyar cég vásárolta meg.

Az ügy kellemetlenül érintheti a cseh multimilliárdost, aki a cseh kormányban pénzügyminiszteri és miniszterhelyettesi posztot is betölt. Az eset botrányt kavarhat a Babis-birodalmon belül is, mert szakértők szerint autó-értékesítésekkor az általános gyakorlat az, hogy az eladó vállalat távolítja el a járműveken szereplő céges feliratokat. Ezért nem kizárt, hogy a mulasztás miatt fejek hullanak majd az Agrofertnél és a Hyza-nál is.

Andrej Babis a magyar agrárgazdaságban is jól ismert, mivel az utóbbi időben számos agrárbefektetés fűződik a nevéhez. Így érdekeltségei közé tartozik többek között a bábolnai IKR Agrár Kft., a komáromi Agrotec Kft., a győri Ceres pékség és a Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági vállalat is, de a cégcsoport Németországban és egyéb európai államokban is jelen van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03