Görögország bevonná a mezőgazdasági munkákba a menekülteket

Görögország bevonná a mezőgazdasági munkákba a menekülteket

agrarszektor.hu
Görögország konzervatív kormánya egy olyan terven dolgozik, amely több százezer, papírokkal nem rendelkező migráns integrálására irányul, hogy a mezőgazdaságban, az építőiparban és az idegenforgalomban jelentkező munkaerőhiányt pótolják - közölték szerdán minisztériumi tisztviselők a Reuters szerint.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Más európai országokhoz hasonlóan Görögország is szembesült a 2020-as COVID-19 járvány idején a munkaerő elvándorlásával, mind az őslakosok, mind a legális bevándorlók közül, akik közül sokan soha nem tértek vissza.

- mondta Dimitrisz Kairidisz migrációs miniszter az ERT állami műsorszolgáltatónak.

Meg kell néznünk, hogy mit kezdjünk azzal a népességgel, amely már az országunkban van, anélkül, hogy további vonzerőt mutatnánk fel mások számára, hogy illegálisan jöjjenek

- mondta Kairidisz.

További részleteket nem árult el a tervről, amely még korai szakaszban van. Kairidisz várhatóan a jövő hónapban egy kabinetülésen fogja hivatalosan is ismertetni a kezdeményezést - mondta a Reutersnek a migrációs minisztérium egyik tisztviselője.

Görögország Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök 2019-es megválasztása óta keményen fellépett a migrációval szemben, több határőrt vett fel és fokozta a járőrözést a szárazföldi és tengeri határain, hogy megállítsa az újonnan érkezőket.

Most is dolgoznak, csak papírok nélkül

Lefteris Avgenakis mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy tárgyalásokat folytat a migrációs minisztériummal a probléma megoldása érdekében. Elmondta, hogy Görögországnak évente körülbelül 180 ezer mezőgazdasági munkásra van szüksége, akiket hagyományosan az Albániával, Bangladessel, Indiával és Egyiptommal kötött munkavállalói programok segítségével foglalkoztatnak, de a bürokratikus késedelmek munkaerő-hiányt okoznak.

Tény, hogy több ezer illegális munkás van az országunkban, akik hosszú évek óta ismerik a juh- és kecsketenyésztés sajátosságait és nehézségeit

- mondta Avgenakisz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?