Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

agrarszektor.hu
A hazai munkaerőpiacon tömegével jelenhetnek meg a közeljövőben vendégmunkások, különösen a fülöp-szigeteki munkavállalók. Mint ismert, a mezőgazdaság már régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetésért tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon a munkaerőhiány miatt fel kell készülni arra, hogy a következő éveken egyre nagyobb létszámban jelennek meg a munkaerőpiacon eddig ismeretlen kultúrájú vendégmunkások. Persze eddig is jelen voltak, hiszen egy ideje már 100 ezer fő körül alakul a számuk, annyiban azonban meg fog változni a helyzet, hogy már nem csak a szomszédos országokból, hanem jóval távolabbról is érkezhetnek. November elsejével új kritériumok szerint szabályozza a kormány a külföldi vendégmunkások hazai alkalmazását. Eszerint az állam a jövőben évente fogja meghatározni egy kvóta alapján, bizonyos foglalkozási formákban, hogy mennyi harmadik országbeli állampolgár vállalhat munkát - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elveszik tőlünk a munkát a vendégmunkások?

A hiedelmekkel ellentétben a vendégmunkások alkalmazásása egyáltalán nem olcsó, hiszen nemcsak az adminisztratív terheket kell viselniük a cégeknek, hanem szállás- és étkezési lehetőséget is kell biztosítani a számukra. Arról nem beszélve, hogy nem tudnak olyan formában munkahelyet váltani, mint a magyarok, akik bármikor odébb állhatnak, tehát a foglalkoztatásuk rengeteg kötöttséggel jár. Emiatt egyébként 30 százalékkal drágább egy harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatása, tehát a munkaadónak is az az érdeke, hogy elsősorban a magyar piacról vonjon be munkaerőt.

Mi a helyzet a mezőgazdasággal?

A mezőgazdaság régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetés miatt tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. A korábban például Romániából, jellemzően Erdélyből érkező idénymunkások hasonló okok miatt az elmúlt években már szintén kisebb számban kerestek munkát magyar agrár- és élelmiszeripari cégeknél. Ebben a helyzetben fordult több cég az ázsiai vendégmunkások felé

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bérköltségeken kívül a szakértelem és az állatok tisztelete, szeretete is nagyon meghatározó, ezek alapján dönthető el, hogy mely ágazatokba, honnan érkezzenek vendégmunkások. Nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt például a tehenészetekben jelentek meg indiai munkavállalók, illetve, hogy a baromfiszektorban is szinte általánossá vált az ázsiai dolgozók alkalmazása. Az idei szüretnél pedig kulcskérdés lesz, hogyan sikerül a munkaerőtoborzás és, hogy lesz-e elég ember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?