Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

agrarszektor.hu
A hazai munkaerőpiacon tömegével jelenhetnek meg a közeljövőben vendégmunkások, különösen a fülöp-szigeteki munkavállalók. Mint ismert, a mezőgazdaság már régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetésért tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Magyarországon a munkaerőhiány miatt fel kell készülni arra, hogy a következő éveken egyre nagyobb létszámban jelennek meg a munkaerőpiacon eddig ismeretlen kultúrájú vendégmunkások. Persze eddig is jelen voltak, hiszen egy ideje már 100 ezer fő körül alakul a számuk, annyiban azonban meg fog változni a helyzet, hogy már nem csak a szomszédos országokból, hanem jóval távolabbról is érkezhetnek. November elsejével új kritériumok szerint szabályozza a kormány a külföldi vendégmunkások hazai alkalmazását. Eszerint az állam a jövőben évente fogja meghatározni egy kvóta alapján, bizonyos foglalkozási formákban, hogy mennyi harmadik országbeli állampolgár vállalhat munkát - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elveszik tőlünk a munkát a vendégmunkások?

A hiedelmekkel ellentétben a vendégmunkások alkalmazásása egyáltalán nem olcsó, hiszen nemcsak az adminisztratív terheket kell viselniük a cégeknek, hanem szállás- és étkezési lehetőséget is kell biztosítani a számukra. Arról nem beszélve, hogy nem tudnak olyan formában munkahelyet váltani, mint a magyarok, akik bármikor odébb állhatnak, tehát a foglalkoztatásuk rengeteg kötöttséggel jár. Emiatt egyébként 30 százalékkal drágább egy harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatása, tehát a munkaadónak is az az érdeke, hogy elsősorban a magyar piacról vonjon be munkaerőt.

Mi a helyzet a mezőgazdasággal?

A mezőgazdaság régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetés miatt tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. A korábban például Romániából, jellemzően Erdélyből érkező idénymunkások hasonló okok miatt az elmúlt években már szintén kisebb számban kerestek munkát magyar agrár- és élelmiszeripari cégeknél. Ebben a helyzetben fordult több cég az ázsiai vendégmunkások felé

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bérköltségeken kívül a szakértelem és az állatok tisztelete, szeretete is nagyon meghatározó, ezek alapján dönthető el, hogy mely ágazatokba, honnan érkezzenek vendégmunkások. Nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt például a tehenészetekben jelentek meg indiai munkavállalók, illetve, hogy a baromfiszektorban is szinte általánossá vált az ázsiai dolgozók alkalmazása. Az idei szüretnél pedig kulcskérdés lesz, hogyan sikerül a munkaerőtoborzás és, hogy lesz-e elég ember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03