Uniós oltalmat kaphat a "Balatoni hal"

agrarszektor.hu
Kérelmet nyújtottak be a "Balatoni hal" uniós oltalmának bejegyzéséhez. Szintén védelmet kaphat a "Szilvásváradi pisztráng", a "Jászsági nyári szarvasgomba" és a "Homokháti őszibarack pálinka" megnevezés is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kaphat a "Balatoni hal". Az erre irányuló kérelmet a siófoki "Balatoni hal" Konzorcium nyújtotta be.

A kezdeményezés lényege, hogy a földrajzi árujelző bejegyzésével a "Balatoni hal" uniós oltalmat szerezne. A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelmi főosztálya a közelmúltban közleményben tette közzé az oltalomra irányuló kérelmet, amellyel szemben két hónapig írásbeli kifogást lehet benyújtani.

A "Balatoni hal" megkülönböztető elnevezés a Balatonban élő vagy a Balaton vízgyűjtőterületén szaporított és nevelt, élő, hűtött illetve fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba hozott fogassüllőre és pontyra vonatkozna. A kérelem a "Balatoni hal" fogassüllőre és a "Balatoni hal" pontyra külön termékleírást tartalmaz. "Balatoni hal" néven étkezési célra csak 0,5 kilogrammnál nagyobb fogassüllőket, illetve 1,5 kilogrammnál nagyobb - optimálisan 1,5-3,0 kilogrammos élősúlyú - pontyokat lehetne forgalmazni.

A "Balatoni hal" termelési területe a Balaton vízgyűjtőjének meghatározott vízterületeire terjedne ki. A megnevezés az élőhal-előállításnál vonatkozna halastavakra és más vízterületekre is, mivel a Balatonban 2013. december 5. óta nincs nyíltvízi kereskedelmi célú halászat, hanem csak az ökológiai (szelektív) és a bemutató halászat engedélyezett.

A földrajzi árujelző uniós bejegyzése érdekében hasonló kérelmet nyújtott be a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángtenyészet és Halfüstölde Bt. a "Szilvásváradi pisztrángra", a Magyar Szarvasgombász Szövetség a "Jászsági nyári szarvasgombára", illetve egy vállalkozó a "Homokháti őszibarack pálinkára". A kérelmekről szóló közlemények e kezdeményezéseknél is megjelentek, így itt is a kéthónapos "kifogásolási időszak" zajlik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?