Idealista francia: a testvériség elvét fordította a bevándorlási törvénnyel szembe

agrarszektor.hu
"Szabadság, egyenlőség, testvériség" - védekezett a régi francia mottóval a gazda, amikor börtönbüntetést helyeztek kilátásba, amiért menekülteket élelmezett. A bíróság végül kimondta, a bevándorlási törvény nem írhatja felül az alkotmányban is rögzített erkölcsi parancsot. Mivel a bevándorlási probléma mégiscsak valós, most új jogszabályt fogalmaznak. A hírt a brit Independent magazin hozta le.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A francia gazdának adott igazat a legfelsőbb bíróság abban a perben, amit menekültek segítése és befogadása miatt indítottak ellene. Az olajbogyótermesztőt a "testvériség elvére" hivatkozva mentették fel. A francia Alpokban teraszos műveléssel olajbogyóültetvényen gazdálkodó, valamint szabadtartásos tojástermeléssel foglalkozó gazda 2017-ben vált egyfajta Robin Hooddá, miután letartóztatták, majd négyhónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért menedéket és élelmet adott több száz bevándorlónak.

A Franciaország és Olaszország határán húzódó Roya-völgyben található farmra Líbia felől érkeztek a menekültek. A Földközi-tengeren sikeresen eljutottak Olaszországba, majd észak felé vették az irányt, és a hegyvidéki határon át jutottak Franciaországba. Mivel ez egy kedvelt útvonal, a franciák  2015-ben megszigorították a határellenőrzést. A külföldiek beutazásáról és a menedékjogról szóló törvény kimondja, hogy bárki, aki "egy külföldi franciaországi jogellenes beutazását, mozgását vagy tartózkodását" segíti, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel, valamint 30 ezer euróval is büntethető.

A francia gazda viszont úgy gondolta, kötelessége élelmiszert és menedéket nyújtania azoknak a kétségbeesett embertársainak, akik a háborút, a szegénységet és az elnyomást maguk mögött hagyva menekülnek. A francia legfelsőbb bíróság most azt mondta ki, hogy a "testvériség" elvének meg kellett volna védenie a Breil sur Roya-i farmert, hiszen az elv lehetőséget ad arra, hogy bárki segítséget nyújthasson humanitárius céllal anélkül, hogy figyelembe venné, hogy az általa megsegített emberek jogszerűen tartózkodnak-e az adott ország területén. Az elv mentelmi jogot biztosít mindazoknak, akik ilyen segítséget nyújtanak egy idegennek anélkül, hogy pénzt kapnának érte cserébe. A testvériség egyike annak a három értéknek - szabadság, egyenlőség és testvériség -, amelyek Franciaország alkotmányosan rögzített, nemzeti mottóját alkotják.

A Cedric Herrou ügy kapcsán a bíróság azt is kimondta, hogy a francia parlamentnek ki kell igazítania a törvényt, és a "jogellenes tartózkodás" kifejezést el kell távolítani annak érdekében, hogy a testvériség elve érvényesülhessen a törvényhozásban is. Egy nyilatkozatában Gerard Collomb belügyminiszter elmondta, hogy az ítélet összeegyeztethető a bevándorlási és menedékjogi törvény új tervezetével, amely épp a parlament előtt van.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?