EU: Tisztességtelen a tisztességtelen forgalmazói gyakorlat tiltása. Hogy is van ez?!

agrarszektor.hu
Brüsszelben továbbra sem nézik jó szemmel, hogy azonos feltételekkel kerülnek forgalomba Magyarországon az import és a hazai élelmiszerek, ezért beperelik az országot. Az Európai Bizottság (EB) tájékoztatása szerint a magyar jog azzal, hogy azonos haszonkulcsot ír elő minden mezőgazdasági termékre, akadályozza a tisztességes versenyen alapuló szabad árképzést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EB január 24-i határozata szerint az Európai Unió Bírósága elé idézik Magyarországot, mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó magyar jogszabályok nem egyeztethetők össze az uniós szabályokkal. A Bizottság még 2017 februárjában indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben, ezt 2018 márciusában indokolással ellátott vélemény követte, amelyben a Bizottság felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a kiskereskedelmi korlátozást. Mivel a magyar hatóságok kitartottak álláspontjuk mellett, a Bizottság úgy határozott, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

A magyar jog szerint ugyanis a kiskereskedőknek egységes haszonkulcsot kell alkalmazniuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, függetlenül azok származási országától.

A magyar jog azzal, hogy azonos haszonkulcsot ír elő minden termékre, megakadályozza, hogy egyes, importált termékeket kínáló importőrök és kiskereskedők vonzóbb árakat kínálhassanak a fogyasztóknak. Ez a szabály hátrányos helyzetbe hozza az importált termékek értékesítését a hazai termékekhez képest. Probléma az is, hogy Magyarország a mezőgazdasági termékek esetében is akadályozza a szabad árképzést.

A kiskereskedelem az EU gazdaságának egyik kulcságazata: mintegy 3,6 millió vállalkozás tevékenykedik a szektorban, amely 4,5%-os hozzáadott értéket képvisel és az uniós munkahelyek közel 9%-át adja. A kiskereskedelem emellett alapvető szerepet tölt be a fogyasztók életében - az uniós háztartások büdzséjüknek akár egyharmadát kiskereskedelmi üzletekben költik el.

A Bizottság indoklása szerint a főként külföldi kiskereskedőket sújtó korlátozások megnehezítik az érintettek számára, hogy üzleti tevékenységüket a fogyasztók igényeinek legmegfelelőbb módon folytassák. A fogyasztók szempontjából ez csökkenti a termékválasztékot, a kereskedők szempontjából pedig korlátozza az unió egységes piaca által  kínált lehetőségeket.

A magyar kormány 2009. évi XCV. törvényben szabályozza a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tisztességtelen forgalmazói tilalmát. A rendelkezés fő célja az volt, hogy csökkentse a beszállítók kiszolgáltatottságát a nagy áruházláncokkal szemben.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?