Feldman Zsolt: lehetetlen feltételeket írna elő a Green Deal az európai gazdáknak

Feldman Zsolt: lehetetlen feltételeket írna elő a Green Deal az európai gazdáknak

agrarszektor.hu
Egyértelmű magyar álláspont az új uniós javaslatok kapcsán, hogy elismerni kell a gazdatársadalmat, nem pedig köszönet helyett teljesíthetetlen terhet róni rájuk, ahogyan ez az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott, Zöld megállapodásra vonatkozó javaslataiból sajnos következik - mondta az Agrárminisztérium képviseletében Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az uniós agrárminiszterek mai videokonferenciáján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EU tagállamainak mezőgazdaságért felelős tárcavezetői 2020. június 8-án videokonferencia keretében tekintették át az új uniós költségvetés és a Zöld Megállapodás (Green Deal) agráriummal összefüggő kérdéseit, olvasható az Agrárminisztérium közleményében. Feldman Zsolt felszólalásában egyetértett azzal, hogy a mezőgazdasági ágazatnak a maga lehetőségeivel hozzá kell járulnia egy fenntarthatóbb európai környezet megteremtéséhez. Megfogalmazása szerint nem szabad teljesíthetetlen terhet róni a gazdákra. A COVID-19 járvány idején a gazdák egyértelműen bebizonyították, hogy a mezőgazdaság képes folyamatosan biztonságos, kiváló minőségű élelmet biztosítani az Európai Unió lakosságának, és ezért elismerés jár, nem pedig büntetés.

A videokonferencián magyar részről elhangzott, hogy a bizottsági javaslatoknak alapos, átfogó hatásvizsgálatokon kellene alapulniuk, ám ezek hiányoznak. Például a növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentése, valamint a biogazdálkodás arányának 25%-ra emelése 2030. évi határidővel, nemzeti szinten lehetetlen uniós előírásnak tűnik. A Bizottság által javasolt célok veszélyeztethetik az európai mezőgazdaság versenyképességét, csökkenthetik a mezőgazdasági termelők számát és magasabb élelmiszerárakhoz vezethetnek. Mindez együtt előkészítheti az utat a harmadik országokban kevésbé fenntartható módon előállított mezőgazdasági termékek számára. Félő, hogy ez globálisan nagyobb környezeti hátrányt okoz, mint amekkora előnnyel járnának az új uniós zöld előírások.

Az államtitkár aláhúzta azt is, hogy a Közös Agrárpolitikának szilárd jogi alapokon kell működnie. Ez azt jelenti, hogy a gazdáktól csak akkor várható el az uniós stratégiákban kitűzött ambiciózus követelmények teljesítése, ha ezeket a célokat beépítik az alapvető uniós jogszabályokba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?