Módosult a földhasználat Magyarországon: nagyot bukhat az, aki ezt elmulasztja

Módosult a földhasználat Magyarországon: nagyot bukhat az, aki ezt elmulasztja

agrarszektor.hu
Megjelent az EMVA Irányító Hatóság közleménye a VP4-10.1.1-21. kódszámú „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és a VP4-11.1.1.-11.2.1.-21 kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című felhívások 2023. évre vonatkozó visszavonási kérelmeinek benyújtási határidejét érintő módosításáról, így a lejáró földhasználati szerződések miatt benyújtott visszavonásokról. A közlemény szerint a határidő 2023. január 15.-ről 2023. március 31.-re módosult annak érdekében, hogy a támogatást igénylők minél megalapozottabb döntést tudjanak hozni a lejáró földhasználati szerződéseik kapcsán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fentiek szerint tehát, amennyiben a kötelezettségvállalási időszak közben, 2022. december 31. után lejár a támogatásba vont területre vonatkozó földhasználati szerződés, és azt a gazdálkodó nem tudja meghosszabbítani, úgy a fenti módosított időpontig lehetőség van arra, hogy ezen területek szankció nélküli visszavonásra kerüljenek - írja a NAK. Fontos megjegyezni, hogy ha a támogatást igénylő a visszavonás iránti kérelmet a helyszíni ellenőrzésről történő értesítés napján, ennek hiányában a helyszíni ellenőrzés első napján vagy ezt követően nyújtotta be, akkor a visszavonás iránti kérelem csak a következő évre vonatkozóan fogadható el.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szankciómentes visszavonást kizárólag a lejáró földhasználattal érintett földterületre (adott helyrajzi számú ingatlan) lehet kezdeményezni. Amennyiben a lejáró földhasználattal érintett terület nem a KET teljes területét érinti, úgy a KET egy részének visszavonása esetén el kell végezni a KET vonatkozásában visszamaradt terület felmérését, és a kérelem részeként, elektronikus úton kell benyújtani. A visszavont területek támogatási jogosultsága megszűnik, azonban a lejáró földhasználati szerződések miatt visszavont területre kifizetett (vagy kifizetésre kerülő) támogatás nem minősül jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak, így visszafizetési kötelezettség nem keletkezik, amennyiben a visszavonási kérelem megfelelő módon beküldésre és jóváhagyásra kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lejáró földhasználattal érintett területek visszavonása esetén a lejáró földhasználat igazolására szolgáló dokumentumot (pl. haszonbérleti szerződést, megbízási szerződést, földhasználati lap másolatát) a Kincstár megkeresésére szükséges benyújtani. Az adott terület használatának tényét igazoló, jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány nem fogadható el a visszavonás feltételeként! Amennyiben a lejáró földhasználattal érintett földterület vonatkozásában nem kerül benyújtásra visszavonási kérelem a megadott határidőn belül, akkor az érintett terület kizárásra kerül és a korábban kifizetett támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33