Aláírták a megállapodást: új tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem és a KITE

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása a növényvédelem lesz a következő évtizedekben. A terület fejlesztése érdekében kihelyezett növényvédelmi technológiafejlesztési tanszéket hoz létre a Debreceni Egyetem és a KITE Zrt. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Nádudvaron.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A Debreceni Egyetem (DE) és a KITE Zrt. csaknem 45 éve partner az oktatás, a kutatás-fejlesztés területén és számos mezőgazdasági konzorciumban működik együtt a két intézmény - olvasható a Debreceni Egyetem oldalán. Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja a megállapodás aláírásán kiemelte, hogy az Integrált Növényvédelmi Technológiafejlesztési Kihelyezett Tanszék létrehozása meghatározó lépcsőfok a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) és az ország legnagyobb mezőgazdasági integrátor cégének kapcsolatában.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kifejtette, hogy a KITE Zrt. olyan komplex növénytermesztési, mezőgazdasági, precíziós gazdálkodási fejlesztést folytat, amely egyre inkább a tudomány, a kutatás-fejlesztés irányába mutat, míg az egyetem gazdasági tevékenysége és szolgáltatásainak köre egyre szélesebb. Ahogy Stündl László fogalmazott, a megállapodással az egyetemi tudásbázis és a vállalati tapasztalat kapcsolódik össze, amely révén hatékonyan vihetők át a tudományos eredmények a gyakorlati mezőgazdaságba.

A kihelyezett tanszék a második oktatási platform, amelynek a KITE Zrt. helyet biztosít. A precíziós gazdálkodás oktatásában immár 5 éve működik együtt a DE és a mezőgazdasági nagyvállalt. Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a közös, gyümölcsöző kutató munka eredményei azok a SMART kukorica hibridek, amelyek egyre nagyobb sikert aratnak a termelők között. A szakember megjegyezte, hogy reményeik szerint tovább szélesedik majd kutatási és oktatási kapcsolat az egyetem és a vállalat között, és egyre több, a DE MÉK-en végzett diák helyezkedik el a KITE Zrt.-nél.

Stündl László (b) és Szabó Levente (j) (Fotó: Debreceni Egyetem)

Radócz László, a DE Növényvédelmi Intézetnek vezetője szerint a növényvédelem forradalmi változásokon megy keresztül. A szektort érintő Európai Uniós elképzelések, valamint a klímaváltozás kihívások elé állítják a szakmát. Az intézményvezető beszélt arról is, hogy az Európai Unió tagállamai a következő két évtizedben a hagyományos, kémiai alapú mezőgazdasági növényvédő szerek felhasználását a felére tervezik csökkenteni. Ez a törekvés a növényvédő szerek előállítóit, forgalmazóit, továbbá a mezőgazdasági termelést integráló vállalkozásokat is komoly fejlesztésekre ösztönzik a növényvédelem, növénytáplálás területén. A fejlesztések keretében szinte teljesen megújul a védőszerek, peszticidek köre, valamint új növényvédelmi technológiák és eljárások jelennek meg. Ezek szakszerű és hatékony alkalmazására csak jól képzett szakemberek, növényvédő mérnökök, növényorvosok képesek, akik megfelelő biológiai alapismeretek birtokában képesek az új módszereket, készítményeket kellő hatékonysággal, jól időzítve, a környezetre, a felhasználóra és a fogyasztóra nézve biztonságosan használni - hangsúlyozta Radócz László.

Az együttműködés nyomán a KITE Zrt. nagyobb szerepet kap a növényorvos hallgatók képzésében is, a Növényvédelmi Intézete pedig a K+F+I fejlesztések területén fog együttműködni a gazdasági partnerével. Az együttműködés keretében további a szakmai továbbképzéseket és közös kutatásokat terveznek a felek a korszerű technológiák és készítmények alkalmazásával.

Hadászi László, az KITE Zrt. innovációs főigazgatója kifejtette, hogy a szaktudás a K+F+I területen felértékelődött, a növényvédelem megújítása pedig társadalmi érdek. A következő évtizedben csakis a tudományos ismeretek felhasználásával és a szakemberek képzésével lehet az Európai Unió által támasztott kihívásoknak megfelelni. Előtérbe kerül például az előrejelzések tudományos módszertanának fejlődése, az új növényvédelmi technológiai eszközök bevezetése, valamint a precíziós növényvédelem is - mutatott rá Hadászi László.

A Debreceni Egyetemen két képzési formában van lehetőség felsőfokú növényvédelmi képzetséget szerezni, a nappali tagozatos mesterszakos növényorvosi, valamint a levelező növényvédelmi szakmérnöki képzésben. A tervek szerint a növényvédelem területét beemelik a DE és a KITE Zrt. szakirányú továbbképzései közé.

(A cikkben szereplő képek a Debreceni Egyetem tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?