Több tízmilliós adókedvezményt kaphatnak ezek a magyarok: ennyit kell tenni hozzá

Több tízmilliós adókedvezményt kaphatnak ezek a magyarok: ennyit kell tenni hozzá

agrarszektor.hu
Több tízmillió forintos adókedvezményhez juthatnak azok a vállalkozások, amelyek kutatás-fejlesztéssel foglalkoznak és tisztában vannak az őket megillető kedvezményekkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak és érnek el egyre szembetűnőbb eredményeket. Ezt a fajta kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már előzetesen K+F minősítést kérnek: ezzel ugyanis nem csak adókedvezményhez juthatnak, hanem pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek és utólagos ellenőrzések esetében is bizonyítani tudják, milyen tevékenységet végeztek - írja közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A hivatal 2012. február 1-je óta, vagyis több mint 10 éve látja el a K+F tevékenység minősítését. A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés hivatalos igazolást ad, ráadásul az ezzel a dokumentummal megszerezhető kedvezmények és pályázati források akár több tízmillió forintot is jelenthetnek a vállalkozások számára. A százalékos arányok alakulása azt mutatja, hogy a szociális hozzájárulás esetében a cégek akár minden tizedik munkavállaló bérét megtakaríthatják. A társasági adónál például 10 millió forintonként majdnem 1 milliót vagy 100 millió forintonként majdnem 10 millió forintot spórolhatnak meg a fejlesztésekkel foglalkozó vállalatok - írják.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2019 végén 446 ezer társaságiadó-alany működött ebből mindössze 2082 vállalkozás folytatott kutatás-fejlesztési tevékenységet, amelynek körülbelül a 10 százaléka fordult a hivatalhoz minősítési kérelemért. Vagyis a vállalkozások jelentős része úgy vesz igénybe kedvezményeket, hogy nem tudja biztosan az általa folytatott tevékenységről, hogy az K+F-nek minősül-e, így abban sem lehet biztos, jogosult lenne-e adókedvezményekre. Amennyiben pedig a NAV az ellenőrzés során megkérdőjelezi a K+F tevékenység mivoltát, utólagos adófizetési kötelezettségekkel, valamint adóbírságokkal kell számolniuk - zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?