Több mint százszorosára nőtt 20 év alatt a SPAR húsüzeme

Több mint százszorosára nőtt 20 év alatt a SPAR húsüzeme

agrarszektor.hu
20 évvel ezelőtt, 2004 novemberében indult meg a termelés a SPAR Regnum bicskei húsüzemében. Az üzemben ma már az évi 12 millió kilogramm bontott sertés- és 1,1 millió kilogramm bontott marhahús feldolgozása mellett sajtszeleteléssel is foglalkoznak, valamint egy oktatási központ is létesült itt. A vállalat magyarországi működése során összesen több mint 8 milliárd forintot fordított létrehozására és a későbbi fejlesztésekre. Jelenleg több mint 360 embernek adnak munkát, akik 2023-ban az indulási húsmennyiség 120-szorosát állították elő, a legmagasabb színvonalon és higiéniai szabványok szerint.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

2003-ban lépett be a magyar piacra a SPAR, ami mostanra a legjelentősebb lett a friss hús és húskészítmény előállító lett a kiskereskedelmi láncok között - mondta el Horváth Ferenc, a bicskei húsüzem vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a telephely 2004 novemberében nyílt meg. A cégcsoport Bicsként 2015-ben szeletelőüzemet és oktatóközpontot hozott létre, majd 2018-ban logisztikai központ Üllőn. Ez egy húsüzemet, sajtszeletelő központot és később egy szendvicsüzemet foglal magában. A cégcsoport 2020-ban a perbáli húsüzem megvásárlásával tovább bővült. A szakember elmondta, hogy a terjeszkedéssel megpróbáltak minél több alapanyagot minél közelebbről vásárolni, ezáltal lerövidítve az ellátási láncokat.

Horváth Ferenc beszélt arról is, hogy a húsüzemek működése során kiemelt fontossággal bír az élelmiszerek magas minőségének és higiéniájának biztosítása. A szakember elmondta, hogy a cég elsőként vezetett be Magyarországon minőségirányítási rendszert. 2023-ban a bicskei üzem fogalma megközelítette a 65 milliárd forintot, és az év során 1530 darab szarvasmarhát dolgoztak fel, ami összesen 1,05 millió kilogramm bontott marhahúst jelent, emellett pedig 491 200 félsertést, ami 12 millió kilogrammot jelent. A húsüzemben 30,9 millió kilogramm saját márkás terméket állítottak elő, és 1737 tonna sajtot szeleteltek, daraboltak fel.

A szakember beszélt arról is, hogy a SPAR Magyarország Kft. egyik legnagyobb munkáltató, közel 14 ezer munkavállalóval. A jövőt illetően Horváth Ferenc szerint szükség van az automatizációra, de a szakképzett embert nagyon nehéz helyettesíteni a húsfeldolgozásban. Az üzemben előállított termékek palettáját illetően megtudtuk, hogy kellenek az olcsóbb és a prémium termékek is, a gyártástechnológiánál pedig figyelnek arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyom, kevesebb műanyagot használnak fel.

2023-ban 82%-ban magyar alapanyagból dolgoztunk. De vásárolni kell külföldről is, mert Magyarország sajnos nem önellátó húselőállítás szempontjából

- mondta Horváth Ferenc.

A sajtótájékoztatót egy üzembejárás követte, amelynek során Tóth Kristóftól, az üzem termelési vezetőjétől megtudhattuk, hogy a bicskei telephelyen napi 2 ezer félsertést dolgoznak fel, 5-6 beszállítótól. Ezt a mennyiséget teljes egészében magyar termelőktől szerzik be. A bicskei telephelyen a fogadástól a csontozáson, daraboláson át a hústermékek elkészítésének teljes folyamatát lezajlik, a csomagolásig és a szortírozásig. Tóth Kristóf elmondta, hogy a telephely hűtőkapacitása kétnapi gyártási mennyiséget tud fedezni, de az a törekvés, hogy egy nap alatt a bekerüléstől a feldolgozásig a teljes folyamat végbemenjen. A húsüzemek között alapanyagok szállítása megtörténik, de a gyártási folyamatok alapvetően mindig az adott telephelyen történnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?