Ez a szakma szinte teljesen kihalt Magyarországon: te tudod, mit csinál egy teknővájó?

Ez a szakma szinte teljesen kihalt Magyarországon: te tudod, mit csinál egy teknővájó?

Tarjányi Lili
Napjainkban egyre ritkábban találkozni igazi fateknőkkel, amelyekben annak idején a parasztemberek például disznóvágáskor a kolbászt keverték, a húst sózták. Ünnepek idején kalácsot, kenyeret dagasztottak bennük. Ha mégis a szemünk elé kerülnek, javarészt már csak dekorációs céllal korabeli csárdák, parasztiházak kiegészítőjeként.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A teknővájás mestersége a cigányság sajátja volt. Egymás között, apáról-fiúra adták át a szakma minden csínját-bínját, és szorgosan őrizték titkaikat. A teknővájók rendszerint öt fafajt használtak: nyárfát, hársfát, fűzfát, jegenyenyárt és esetenként égerfát is. Természetesen ezt az adott területre jellemző fafajok befolyásolták. Régi leírások úgy tartják a teknővájók általában nyugalmi állapotban vágták ki a feldolgozásra szánt fát, hiszen messzemenőkig tisztelték azt. A kitermelést szélcsendben végezték és meglehetősen körültekintőek voltak, hiszen a hajszálrepedések is komoly problémákat okozhattak a későbbiekben. Úgy tartották, hogy a kivágott fát abban az évben még nem lehetett feldolgozni. A fatestet feldarabolták és forgáccsal takarták, hogy az időjárás viszontagságaitól megóvják azt a pihentetés ideje alatt.

Az 1930-as években minden paraszt családnál külön használtak kenyérdagasztó teknőt, melynek hossza 150-160 cm volt, míg a szélessége megközelítőleg 40-50 cm, sőt helyenként 60 cm. Nagyjából hat parasztkenyér dagasztására volt elég. Külön használtak hússózó teknőt, amelyben akár egy 150-200 kilós hízott disznónak a füstölésre szánt húsa is belefért. A régi asszonyok úgy tartották, hogy a fűzfa- vagy nyárfateknőben sózott hús sokkal ízletesebb volt, mint a mai műanyag edényekben.

Nem csak teknőket, hanem úgy nevezett, kerek melencéket is készítettek. Ezek a lavórt helyettesítették, abban mostak a falusi emberek kezet, arcot. A mélyebb melencék kisebb dagasztásokra is szolgáltak. Csináltak zsírkeverő kanalakat, melyek hossza 70-80 cm volt, lekvárkeverőt, aztán kisebb fakanalakat is. Szinte minden háznál megtalálhatók voltak ezek az eszközök, főként falun.

A teknővájók annakidején kevés szerszámmal dolgoztak. A hosszú nyelű faragóbalta feje keskeny és hosszú. Az ékkel félbevágott vastagabb ágak, törzsek belsejének nagyját ezzel szedték ki. A további üregelés a borotvaélesre fent szaluval történt. A szalukapa ősi famegmunkáló eszköz, ahol a szerszám éle merőleges a nyélre. Fajtái az íves felületek kialakítására (vájásra) specializálódott egyszeresen ívelt szalu vagy szalukapa, a két síkban ívelt élű teknővájó kapacs vagy kapacska. A külső formát és a pontos éleket vonókéssel alakították ki. A munka közbeni sérülések megakadályozására ennél a műveletnél annakidején báránybőrdarabot helyeztek a dagasztóteknő és a mellük közé. Ha a teknő nedves fából készült, akkor egymás mellé támasztva szikkasztották, szárították azokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?