Vészesen fogy az idő: közeleg az elsivatagosodás Magyarországon?

Vészesen fogy az idő: közeleg az elsivatagosodás Magyarországon?

agrarszektor.hu
Előre tervezve, megfontoltan öntözzenek a termelők. Ha a szomszéd öntöz, egyezzünk meg, legyünk hatékonyak és működjünk együtt - hangsúlyozta Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián megtartott kerekasztal-beszélgetésen. Az idei rendkívüli aszály egyértelművé tette, hogy új öntözésfejlesztési programra van szükség Magyarországon, különben egyes régiók hosszabb távon akár az el is sivatagosodhatnak. Vaskos ellentmondás rejlik például abban, hogy nagy folyóinkban hatalmas mennyiségű víz folyik át az országon, de annak töredékét tudjuk csak megtartani öntözési célokra, miközben az éghajlati szélsőségek miatt öntözés nélkül eredményes növénytermelés ma már aligha képzelhető el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kovács Norbert ismertette, hogy Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén 81 új öntözőberendezést építettek ki a Nemzeti Öntözési Mintaprogram keretében. Az öntözhető terület az eddigi 2500 hektárról több mint 5 ezer hektárra növekedett, ezzel Magyarország legnagyobb öntözött birtoka lett. Ez pedig a teljes hazai agrárium fejlesztésében is mérföldkőnek számít. Borsfai Attila Gyula, a Nemzeti Földügyi Központ főosztályvezetője elmondta, hogy az ország egyes területein, ahol nem tudtak öntözni, volt, hogy mindössze 0,1-3 tonna közötti termésátlagot értek el a termelők a kukorica esetében. Ahol viszont megoldott volt az öntözés, ott a 8 tonnát is "simán" elérte. A szakember egyúttal hangsúlyozta, hogy a gazdák pályázhatnak is öntözésfejlesztési beruházásokra, ugyanakkor továbbra is sok termelő tart a „bürokratikus akadályoktól”, pedig egyáltalán nem kellene.

Borsfai Attila Gyula, a Nemzeti Földügyi Központ főosztályvezetője
Borsfai Attila Gyula, a Nemzeti Földügyi Központ főosztályvezetője

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, mint fogalmazott, rendkívüli körülmények között kellett teljesítenie a gazdáknak.

Az aszály tényét és hatásait már nem kell tovább firtatni. Azt kell, mondjam, hogy a rendelkezésre álló vízkészlet és az energiaárak miatt olyan beruházásokra van szükség, melyek energiahatékonyak és víztakarékosak. Elengedhetetlen, hogy az adott növényhez is igazodjon az öntözés, hiszen minden növény más és más, így nyilvánvalóan az igények sem ugyanazok. Valóban nem olcsó beruházás, de a néhány éven belül megtérülehet, főleg a mostani körülmények között.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója
Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója

Szigeti Tamás, a Szigeti Farm tulajdonosa kifejtette, hogy saját családi gazdaságukban 50 hektárt öntöznek, ezeken a területeken volt, hogy a 12 tonnás termésátlagot is elérték. Ott, ahol viszont nem volt erre lehetőség, szinte minimális lett. A szakember az öntözési közösségek fontosságára hívta fel a figyelmet:

Ha már több mint 140 közösség jött létre, 50 ezer hektárt lefedve, akkor nem csak 3 évig kellene őket támogatni. A jogszabály jelenleg az újrapályázást nem teszi lehetővé, de nem szabad engedni, hogy ha már ennyi vállalat összefogott, akkor azokat „veszni hagyják” 3 év múlva

- ezt pedig a többi szakember is megerősítette.

Szigeti Tamás, a Szigeti Farm tulajdonosa
Szigeti Tamás, a Szigeti Farm tulajdonosa

Bakos István, az Agroprodukt Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy mindezek mellett nagyon fontos az, hogy ne csak az öntözési rendszereket helyezzék előtérbe, hiszen elengedhetetlen volna az, hogy tározók is legyenek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István szerint nagyon nehéz „belőni”, hogy pontosak mik az igények.

Az EU-ban megjelent a gazdaságélénkítési alapterv, ennek ellenére azokat a projekteket, amikben az öntözés szó szerepelt, „kidobták”. A fejlesztési terveink készen vannak, de így nagyon nehéz egyről a kettőre jutni

- fogalmazott.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója
Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy aki nem kötött márciusban öntözési szerződést, az „a 19-re húzott lapot”. A hatékonyság érdekében ezek is megkerülhetetlen feladatok. Borsfai Attila Gyula szerint a hektáronkénti beruházási költség nagyban függ attól is, hogy honnan jön a víz, hiszen nem mindegy, hogy hosszú, több kilométeres „úton”, vagy a közelből, például fúrt kúból jön. Bakos István megjegyezte, hogy körülbelül 150-180 ezer hektárnyi terület rendelkezik jelenleg vízjogi engedéllyel, de csak 80-100 ezer hektáron folyik tényleges öntözés. Továbbá támogatja, hogy tározókat hozzanak létre.

Nem felétlenül akkor jutunk előbbre és akkor beszélünk öntözésfejlesztésről, ha „csak" öntözünk. Ez ennél összetettebb folyamat. Át kell állni más eszközökre, szemléletre, technológiára, sőt, akár más termelésre is.

Bakos István, az Agroprodukt Zrt. vezérigazgatója
Bakos István, az Agroprodukt Zrt. vezérigazgatója

Erre reagálva Kovács Norbert elmondta, mindezek mellett nagyobb raktárakra és szárítókapacitása van szükség. Ha mindez megvan, megfelelő termésátlagokat lehet elérni.

Csodát ne várjunk attól, hogy egyszer-kétszer meglocsoljuk a földet, ez nem így működik. A megtérülés nem mindig ott fog jönni, ahol éppen keressük. Előre tervezve, megfontoltan öntözzenek a termelők. Ha a szomszéd öntöz, egyezzünk meg, legyünk hatékonyak és működjünk együtt. Ez kulcsfontosságú lehet.

Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója
Kovács Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?