2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Agrárpénzek

13 éves mélyponton volt a glifozát eladása

Kevesebb glifozát fogy, a peres ügyek száma viszont nő. Pedig a németek mindent megpróbáltak... A világ legnépszerűbb gyomirtó hatóanyaga ötéves türelmi idejét koptatja.
 
 

A Spiegel Online értesülése szerint 2016-ban 13 éves mélypontra került a sokat vitatott gyomirtó-hatóanyag, a glifozát eladása Németországban. Hat évvel ezelőtt még évi 5000 tonna fogyott belőle, míg 2016-ban már csak 3800 tonna.

Összehasonlításul: hazánkban éves szinten 1300-1400 tonna glifozát fogy, világszinten pedig több mint 800 ezer tonna.

A totális gyomirtó legnagyobb felhasználója mindenhol a vasút, ahol a pálya gyommentesítésére használják. Németországban csaknem 68 tonna tiszta glifozát megy el erre a célra. A mezőgazdaságban a legnagyobb felhasználási cél a tarlók kezelése.

Olcsó és hatásos

A kormányzó pártok koalíciós szerződése tartalmazza, hogy Németroszág "amilyen gyorsan csak lehet" lemond a glifozát használatáról. A dokumentum eközben elismeri, hogy pillanatnyilag nincs olyan készítmény a világpiacon, amellyel a sokat vitatott hatóanyag kiváltható lenne. Vannak ugyan más készítmények a gyakorlatban, de ezek egyelőre vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokkal működnek, mint a glifozát.

Németország elutasító magatársa 2017 második felében változott meg a hatóanyaggal szemben, és ennek is köszönhető, hogy a Bizottság megújította a gyomirtó európai engedélyét. A szavazáskor ugyansi a korábban tartózkodó álláspontjuk pártolóvá vált, ezzel létrejött a minősített többség a glifozát 5 éves engedélyének megadásához.

A dolog pikantériája, hogy időközben a németek kezébe került a glifozát legnagyobb gyártója és forgalmazója, az amerikai  Monsanto óriásvállalat (a két esemény között bizonyára van összefüggés). A vásárló Bayer egyelőre nem sok előnyét látja annak, hogy megkaparintotta a világ legnépszerűbb gyomirtóját is készítő vállalkozást: eddig körülbelül 8000-nél tart azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!