13 éves mélyponton volt a glifozát eladása

Agrárszektor
Kevesebb glifozát fogy, a peres ügyek száma viszont nő. Pedig a németek mindent megpróbáltak... A világ legnépszerűbb gyomirtó hatóanyaga ötéves türelmi idejét koptatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Spiegel Online értesülése szerint 2016-ban 13 éves mélypontra került a sokat vitatott gyomirtó-hatóanyag, a glifozát eladása Németországban. Hat évvel ezelőtt még évi 5000 tonna fogyott belőle, míg 2016-ban már csak 3800 tonna.

Összehasonlításul: hazánkban éves szinten 1300-1400 tonna glifozát fogy, világszinten pedig több mint 800 ezer tonna.

A totális gyomirtó legnagyobb felhasználója mindenhol a vasút, ahol a pálya gyommentesítésére használják. Németországban csaknem 68 tonna tiszta glifozát megy el erre a célra. A mezőgazdaságban a legnagyobb felhasználási cél a tarlók kezelése.

Olcsó és hatásos

A kormányzó pártok koalíciós szerződése tartalmazza, hogy Németroszág "amilyen gyorsan csak lehet" lemond a glifozát használatáról. A dokumentum eközben elismeri, hogy pillanatnyilag nincs olyan készítmény a világpiacon, amellyel a sokat vitatott hatóanyag kiváltható lenne. Vannak ugyan más készítmények a gyakorlatban, de ezek egyelőre vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokkal működnek, mint a glifozát.

Németország elutasító magatársa 2017 második felében változott meg a hatóanyaggal szemben, és ennek is köszönhető, hogy a Bizottság megújította a gyomirtó európai engedélyét. A szavazáskor ugyansi a korábbantartózkodó álláspontjuk pártolóvá vált, ezzel létrejött a minősített többség a glifozát 5 éves engedélyének megadásához.

EZ IS ÉRDEKELHET
A dolog pikantériája, hogy időközben a németek kezébe került a glifozát legnagyobb gyártója és forgalmazója, az amerikai  Monsanto óriásvállalat (a két esemény között bizonyára van összefüggés). A vásárló Bayer egyelőre nem sok előnyét látja annak, hogy megkaparintotta a világ legnépszerűbb gyomirtóját is készítő vállalkozást: eddig körülbelül 8000-nél tart azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?