Az EU betiltaná a gyümölcslevek cukrozását

agrarszektor.hu
Egy új bizottsági javaslat szerint a gyümölcslevek gyártásakor le kell mondani a hozzáadott cukorról. Kivételt képezhetnek a nektárok, igaz, ha ez megtörténik, azt a címkén minden esetben fel kell majd tüntetni.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Jelenleg az EU tagállamaiban kapható gyümölcslevek literenként akár 150 g cukrot is tartalmazhatnak, amely az összes összetevő mintegy 20 százalékát teszi ki. Az új javaslat szerint a jövőben sem hozzáadott cukrot, sem mézet nem tartalmazhatnának a gyümölcslevek.

A hozzáadott cukrot a javaslat csak a nektároknál, illetve egyes speciális, az irányelv által meghatározott termékeknél engedélyezne, ám ha ez megtörténik, akkor ezt a címkén egyértelműen fel kell tüntetni. Az EU a paradicsomot is felvenné azon növények listára, amelyeket fel lehet használni a gyümölcslé-gyártásban.

Mindez összhangban van azzal a bizottsági politikával, amely az egyes termékekben csökkentené a hozzáadott cukor mennyiségét, és a kiegyensúlyozott étrendet támogatná.

A gyümölcslevek piaca az összes nem alkoholos italok piacának mintegy 10 százalékát teszi ki az EU-ban, ezen belül a gyümölcs sűrítményekből készített levek aránya közel 90 százalékos.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?