Újabb jelentés: tovább csökkenhetnek a kukorica készletek

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) ma közzétett jelentése még az előző havinál is borúlátóbb: 2010-11-es évre már csak 125 millió tonnás raktárkészlettel számol, amely a 2006-2007-es év óta a legalacsonyabb.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az októberi előrejelzésben éves szinten 27 millió tonnás kukorica raktárkészlet csökkenéssel számolnak a mostani gazdasági évre vonatkozóan, míg múlt hónapban még csak 6 millió tonnányit jeleztek előre.

Ez ismét alulmúlja az Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) becsléseit, amely 132,4 millióval, vagyis éves szinten 16,6 millió tonnás raktárkészlet csökkenéssel számol.

Az IGC "leminősítését" azzal magyarázza, hogy mind az USA-ban, mind Kínában kevesebb betakarítással számolnak, amit még Argentína jobb terméskilátásai sem tudnak kiegyenlíteni, így a teljes éves betakarított kukorica mennyiséget 814 millió tonnában határozta meg a nemzetközi szervezet. Ehhez Kína várhatóan 162 millió tonnával, míg az Egyesült Államok 334 millió tonnával járul hozzá.

További nyomást jelent a raktárkészletekre a növekvő kukorica kereslet: az összes fogyasztáson belül takarmányként várhatóan 490 millió tonnát használunk fel idén, amely 20 millióval haladja meg az előző évit.

Ami a többi gabonát illeti, a betakarított búza várható mennyiségén ebben a hónapban nem változtatott az IGC - továbbra is 644 millió tonnát vár 2010-11-re, 33 millióval kevesebbet, mint tavaly - azonban fogyasztásban emelkedést jósol (658 millió tonna), ezzel a raktárkészletek a teljes évre vonatkozóan 181 millió tonnára csökkennek várhatóan.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?