Emelkedő termelői árak

agrarszektor.hu
Emelkedő tendenciát mutatnak az agrártermékek termelői árai, szeptemberben már 24,7százalékkal voltak magasabbak, mint az előző évben. Ágazatonként, a növénytermesztők a növényi termékekért 40,4, az állattenyésztők az élőállatokért, illetve az állati produktumokért 4,3 százalékkal jegyezhettek többet. 2010. január-szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 2 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttihez képest - tudta meg az OrientPress Hírügynökség.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A burgonyafélék termelői ára mutatta a legmagasabb emelkedést szeptemberben, 70,3 százalékkal kaptak a tavalyinál többet a termelők az áruért. A másodikak voltak az gabonafélék 51,8%-kal, az olajnövényekért 38,4 százalékkal kaptak többet, az ipari növények, illetve a zöldségfélék termelői árai 20,5 és 17,5 százalékkal emelkedtek. A gyümölcsök esetében is nagy volt a növekedés, szeptemberben a tavalyihoz képest 47,9%-kal volt magasabb a termelői ár.

Az állattartásban már nem volt egészen egyértelmű ez a növekedés. Szeptemberben ugyanis a vágóállatok termelői ára csak fél százalékkal volt feljebb az érték, a 2009-esnél. A vágósertés például csökkent, 2,9%-kal míg a baromfi két százalékkal a vágómarha pedig 13,7 százalékkal nőtt. Az állati termékek is megoszlottak, a tyúktojás például 9,7%-kal csökkent, míg a tej termelői ára 22,5%-kal nőtt. Így összegezve az állattenyésztők átlagban 14,8%-kos termelői áremelkedést tapasztalhattak az állati termékek esetében.

A 2010. január-szeptemberben gyakorlatilag az összes növényi termékcsoport növekedést mutatott, az előző évhez képest. A gabonafélék ára 18,3 százalékkal haladta meg a 2009 azonos időszakit. A gyümölcsök áránál 36,8, a friss zöldségeknél 28,2 százalékos emelkedés figyelhető meg. A vágóállatok termelői ára 4,3 százalékkal csökkent, ezen belül a vágósertés és a vágóbaromfi ára 9,0, illetve 1,2 százalékkal esett vissza, a vágómarha ára 3,2 százalékkal nőtt. Az állati termékek árai 8,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?