Brutálisan elszabadulhatnak az árak júliustól: ennyibe kerülhet a kenyér itthon

Brutálisan elszabadulhatnak az árak júliustól: ennyibe kerülhet a kenyér itthon

agrarszektor.hu
Nyár középen akár már 800 forintba is kerülhet egy kilogramm kenyér, és ha a gabona ára így emelkedik tovább, akkor júliustól általános árrobbanásra kell készülni a húsnál, az olajnál, a tejnél, illetve mindennél, ahol szükség van gabonafélékre. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a tavaly júliusihoz képest, ez pedig a liszt árára is hatással van, jelenleg 160 forint kilója, de júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jöhet. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a háború miatt.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról az orosz-ukrán háború miatt, ez pedig komoly hatással van a világpiaci árakra - hangzott el a Debrecen Televízióban. Hozzátette, a búza tonnánként ára most 130 ezer forint felett van, ez pedig kétszerese a tavaly júliusi áraknak. 

Ez a brutális áremelkedés a liszt árára is hatással van, hiszen míg tavaly nyár végén 85-90 forint volt a kilója, most 160 forint. Ráadásul Lakatos Zoltán szerint júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jön, ez pedig azt jelenti, hogy egy kilogramm kenyér ára 800 forint körül lesz, de ezt majd a sütőipar alakítja. A szakember úgy látja, a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?