Brutálisan elszabadulhatnak az árak júliustól: ennyibe kerülhet a kenyér itthon

Brutálisan elszabadulhatnak az árak júliustól: ennyibe kerülhet a kenyér itthon

agrarszektor.hu
Nyár középen akár már 800 forintba is kerülhet egy kilogramm kenyér, és ha a gabona ára így emelkedik tovább, akkor júliustól általános árrobbanásra kell készülni a húsnál, az olajnál, a tejnél, illetve mindennél, ahol szükség van gabonafélékre. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a tavaly júliusihoz képest, ez pedig a liszt árára is hatással van, jelenleg 160 forint kilója, de júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jöhet. A búza tonnánkénti ára a duplájára nőtt a háború miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg 15-20 millió tonna gabona hiányzik a piacról az orosz-ukrán háború miatt, ez pedig komoly hatással van a világpiaci árakra - hangzott el a Debrecen Televízióban. Hozzátette, a búza tonnánként ára most 130 ezer forint felett van, ez pedig kétszerese a tavaly júliusi áraknak. 

Ez a brutális áremelkedés a liszt árára is hatással van, hiszen míg tavaly nyár végén 85-90 forint volt a kilója, most 160 forint. Ráadásul Lakatos Zoltán szerint júliusban újabb 60 forintos áremelkedés jön, ez pedig azt jelenti, hogy egy kilogramm kenyér ára 800 forint körül lesz, de ezt majd a sütőipar alakítja. A szakember úgy látja, a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?