Kiviteli tilalom: háborognak az ukrán gazdák

agrarszektor.hu
Ukrajna bejelentette, hogy az elvileg év végén lejáró export kvóta rendszer a 2010/11-es üzleti év végéig érvényben marad. Eközben a gazdálkodók már jogi lépésekkel fenyegetik a kormányt, az exportkorlátozások következtében őket ért anyagi károk miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A termelők azt állítják, az augusztusban bevezetett kvótarendszer 1,25 milliárd dollárnak megfelelő kárt okozott számukra, így sokan közülük, kereskedőkkel közösen kártérítést követelnének az ukrán agrárminisztériumtól. A tárca ugyanis 2,7 millió tonna gabona exportját engedélyezte év végéig, de kilátásba helyezte a korlátozás gazdasági év végéig történő kitolását.

A kereskedők elvileg október 20. és november 3. között jelentkezhettek a kiviteli kvótákért, azonban az USDA kijevi munkatársa szerint erre "adminisztratív okokból" nem volt lehetőségük. Ezek után a jelentkezési időszakot áttették a november 4-18. közötti időszakra, azonban november 12-re már az összes árpa, búza és kukorica kvótát kiosztották, több mint felét három cég között szétosztva. Az eljárást az Ukrán Gabonaszövetség elnöke, Vladimir Klimenko is erős kritikával illette.

Az Ukrán Agrárszövetség elnöke egyenesen megkérdőjelezte a kvóták jogszerűségét, mondván, a hat éve érvényben lévő agrártörvény értelmében a kormánynak joga korlátozni a gabonakereskedelmet, se belföldön, se külföldön.

A termelők azt állítják, az idén termett 41 millió tonna gabonából és olajos magvakból 16 millió tonnát tudnának a 2010-11-es évben exportálni, ami jóval magasabb, mint amennyit a kormány előreláthatóan engedélyezni fog. Július óta, a korlátozások miatt hozzávetőleg 1,25 milliárd dolláros kár érte őket - állítják a gazdálkodók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?