Hóban fog állni a kukorica

agrarszektor.hu
Beköszöntött a tél, több helyen lesett az első komolyabbnak nevezhető hó, és több helyen a kukorica még mindig kint van, hiszen az aratók novemberben sem tudtak folyamatosan dolgozni, hiszen a sok helyen a talaj még mindig alkalmatlan a gépi munkákra, illetve a kukorica nedvességtartalma még mindig magas.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Zalai Hírlap arról tudósít, hogy az aratás helyzete az egész országban nagyjából azonos, így Zala megyében is. Ott a betakarítási munkálatok nagyjából 85 százalékon állnak, tehát a termés 15 százalékos lemaradásban vannak a gazdálkodók.

Ahogy azt a lap Farkas Gyöngyvértől, a Zala Megyei Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Földművelési igazgatóságának igazgatójától megtudta, összesen 49226 hektáron vettetek idén Zala megyében, és ebből hozzávetőleg 8000 hektáron a kukorica még kint van.

Sajnos a fagyok olyan hatással vannak a kukoricára, hogy amelyiket érinti, nem ad le vizet, így, az egy-két napos fagyok miatt az elmúlt két hétben a kukorica nedvességtartalma stagnált. Az előző hét elején a szárítandó kukorica 25-26 százalékos volt. A betakarítással a gazdálkodók igyekeznek, ebből is következik a probléma, hogy a szárítóknál feltorlódik a munka, ráadásul a csapadékos időjárás megfelelő életteret biztosít a további gombafertőzéseknek - mondta az igazgató.

Sajnos az aratás csúszása miatt az őszi talajmunkák is csúsznak. Őszi mélyszántást összesen 63320 hektáron terveztek, melyből ez eddig 16510 hektáron valósult meg. Ez a fagyok miatt lenne sürgős, hiszen ha talaj megfagy, akkor a gazdák a munkálatokat kénytelenek lesznek tavasszal befejezni, ami a tavaszi vetések növekedéshez vezet, ehhez hozzá kell tenni, hogy a gyengébb fagyokban a munka még elvégezhető. A tervezettnél közel 5000 hektárral kevesebb a búza és 3000 a repce lefedettsége.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?