ICAC: drága marad a gyapot. Drágulhatnak a ruházati cikkek is?

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gyapottanácsadó Bizottság (ICAC) elemzése szerint a 2011-12-es gazdasági évben is magas és volatilis marad a gyapot ára, köszönhetően a szokatlanul alacsony szabad készleteknek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az ICAC prognózisa szerint a világ gyapottermelése 8,8 százalékkal, 27,3 millió tonnára nőhet 2011-12-ben, mivel a folyamatosan emelkedő árakra válaszul az ausztrál és brazil termelők is növelik termelésüket.

Ugyanakkor az exportra szánt 8,3 millió tonna gyapotnak mindössze 10 százalékára nincs foglalás jelenleg, a termelésbővülés pozitív hatása az év ezen szakaszán pedig még nem érezhető, ráadásul a világ második legnagyobb exportőre, India is 1 millió tonnára korlátozta a kivihető mennyiséget. Összességében tehát marad a kínálat oldali nyomás az árakon.

Szintén negatívan érinti az ágazat kilátásait az Ausztráliát sújtó árvíz, melynek következtében a legnagyobb helyi gyapottermelő cég, a PrimeAG vetésterületének 13 százaléka víz alá került.

Ennek megfelelően az ICAC 95-ről 101 centre emelte a gyapot fontonkénti célárát. A New York-i tőzsdén a márciusi gyapot jegyzése 140,95 centen állt ma reggel.

A gyapot piacán 2008 óta az árak közel megduplázódtak, és az árnövekedésnek még nincs vége, tekintettel a fő termelők, Kína és Pakisztán rossz idei betakarítására. A gyapot ára közel 20 százalékkal emelkedett novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, ugyancsak jelentősen, 13,8 százalékkal drágult a gyapjú.

Eddig a ruházati ipar a gyapotárak emelkedése ellenére igyekezett árait stabilan, jövőre azonban textilpiaci elemzők szerint mindenképpen drágulásra kell számítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?