ICAC: drága marad a gyapot. Drágulhatnak a ruházati cikkek is?

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gyapottanácsadó Bizottság (ICAC) elemzése szerint a 2011-12-es gazdasági évben is magas és volatilis marad a gyapot ára, köszönhetően a szokatlanul alacsony szabad készleteknek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az ICAC prognózisa szerint a világ gyapottermelése 8,8 százalékkal, 27,3 millió tonnára nőhet 2011-12-ben, mivel a folyamatosan emelkedő árakra válaszul az ausztrál és brazil termelők is növelik termelésüket.

Ugyanakkor az exportra szánt 8,3 millió tonna gyapotnak mindössze 10 százalékára nincs foglalás jelenleg, a termelésbővülés pozitív hatása az év ezen szakaszán pedig még nem érezhető, ráadásul a világ második legnagyobb exportőre, India is 1 millió tonnára korlátozta a kivihető mennyiséget. Összességében tehát marad a kínálat oldali nyomás az árakon.

Szintén negatívan érinti az ágazat kilátásait az Ausztráliát sújtó árvíz, melynek következtében a legnagyobb helyi gyapottermelő cég, a PrimeAG vetésterületének 13 százaléka víz alá került.

Ennek megfelelően az ICAC 95-ről 101 centre emelte a gyapot fontonkénti célárát. A New York-i tőzsdén a márciusi gyapot jegyzése 140,95 centen állt ma reggel.

A gyapot piacán 2008 óta az árak közel megduplázódtak, és az árnövekedésnek még nincs vége, tekintettel a fő termelők, Kína és Pakisztán rossz idei betakarítására. A gyapot ára közel 20 százalékkal emelkedett novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, ugyancsak jelentősen, 13,8 százalékkal drágult a gyapjú.

Eddig a ruházati ipar a gyapotárak emelkedése ellenére igyekezett árait stabilan, jövőre azonban textilpiaci elemzők szerint mindenképpen drágulásra kell számítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?