ICAC: drága marad a gyapot. Drágulhatnak a ruházati cikkek is?

agrarszektor.hu
A Nemzetközi Gyapottanácsadó Bizottság (ICAC) elemzése szerint a 2011-12-es gazdasági évben is magas és volatilis marad a gyapot ára, köszönhetően a szokatlanul alacsony szabad készleteknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ICAC prognózisa szerint a világ gyapottermelése 8,8 százalékkal, 27,3 millió tonnára nőhet 2011-12-ben, mivel a folyamatosan emelkedő árakra válaszul az ausztrál és brazil termelők is növelik termelésüket.

Ugyanakkor az exportra szánt 8,3 millió tonna gyapotnak mindössze 10 százalékára nincs foglalás jelenleg, a termelésbővülés pozitív hatása az év ezen szakaszán pedig még nem érezhető, ráadásul a világ második legnagyobb exportőre, India is 1 millió tonnára korlátozta a kivihető mennyiséget. Összességében tehát marad a kínálat oldali nyomás az árakon.

Szintén negatívan érinti az ágazat kilátásait az Ausztráliát sújtó árvíz, melynek következtében a legnagyobb helyi gyapottermelő cég, a PrimeAG vetésterületének 13 százaléka víz alá került.

Ennek megfelelően az ICAC 95-ről 101 centre emelte a gyapot fontonkénti célárát. A New York-i tőzsdén a márciusi gyapot jegyzése 140,95 centen állt ma reggel.

A gyapot piacán 2008 óta az árak közel megduplázódtak, és az árnövekedésnek még nincs vége, tekintettel a fő termelők, Kína és Pakisztán rossz idei betakarítására. A gyapot ára közel 20 százalékkal emelkedett novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, ugyancsak jelentősen, 13,8 százalékkal drágult a gyapjú.

Eddig a ruházati ipar a gyapotárak emelkedése ellenére igyekezett árait stabilan, jövőre azonban textilpiaci elemzők szerint mindenképpen drágulásra kell számítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?