Két éves csúcson ismét a búza ára

agrarszektor.hu
A chicagói és a párizsi árutőzsdén is két éves csúcsot ért el a búza ára a mai napon, míg Londonban közel rekordot döntött, miután az afrikai országok egyre nagyobb keresletet támasztanak a gabona iránt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A márciusi búza ára Chicagóban elérte a 8,48 dollár/bushelt, amely 2008 augusztusa óta a legmagasabb. Párizsban ugyanezen lejáratra tonnánként 266 euróra szökött ma délig a búza ára, ami ilyen közeli szállítást tekintve szintén 2008 márciusa óta nem látott árszínvonal. Londonban tonnánként 203 fontig mentek fel az árak, amely 0,3 fonttal kevesebb, mint a három hete felállított rekord.

Az áremelkedés mögött az áll, hogy a közel-keleti, és észak-afrikai országokban - főként Algériában, Egyiptomban és Tunéziában - az egyre emelkedő élelmiszerárak zavargásokat keltenek, így várhatóan növelni fogják gabonaimportjukat.

Hiába jelezte Egyiptom, a világ legnagyobb búzaimportőre, hogy nem változtat beszerzési stratégiáján, mivel hat hónapra elegendő búzakészlettel rendelkezik, a piac nem mégsem kezelte ezt a hírt tényként.

Jelenleg ugyanis igen szorosak a világ gabonakészletei, és úgy tűnik, egyedül Franciaország képes fizikailag is búzát értékesíteni, de már ott is aggodalmat keltett az export intenzitása. Nagy-Britanniában, a vámhivatalok adatai alapján szintén duplájára nőtt az idei gazdasági évben az export mennyisége.

Az EU búzakészleteinek kimerülése a helyi felvásárlókat is arra késztette, hogy távolabbi beszerzési pontok, mint például Ausztrália felé forduljanak. A spanyolok például ausztrál takarmánybúza iránt érdeklődnek, melyet az FC Stone elemzői szerint szállítással együtt tonnánként 305-310 dolláros áron tudnának beszerezni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03