Közeleg a húsvét: drágul-e idén a sonka?

agrarszektor.hu
A gyártók már megkezdték az üzletekbe a füstölt húsok szállítását: bőséges kínálatra és tavalyi árakra számíthatnak a vevők a húsvéti sonkaszezonban.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A húsvéti a termékektől tízmilliárdos forgalmat remélnek a hazai gyártók - mondta a Népszabadságnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A szövetség tagvállalataitól származó információ szerint bőséges kínálatra és a tavalyi árakra számíthatnak a vevők. A drágulás ellen szól, hogy a húspiac idén eddig pangott, sőt számottevő fogyasztáscsökkentést tapasztaltak a feldolgozók.

Az év eleji német dioxinbotrány szintén magyar termékeknek kedvezett, mivel az akkor elrendelt szigorú hazai ellenőrzések bebizonyították, hogy a hazai húskészítmények kifogástalan minőségűek.

A Nielsen piackutató adatai szerint tavaly mintegy 214 milliárd forintért vásároltak Magyarországon húskészítményt. Értékben 3, mennyiségben 4 százalékkal emelkedett a húskészítmények kiskereskedelmi forgalma az előző évhez viszonyítva.

A gyártók és a szakmai szövetségek képviselői már évek óta szeretnék elérni azt, hogy a silány minőségű olcsó termék helyett inkább a garanciával rendelkező márkázottat válasszák. Ezért is ajánlják az idén a húsvéti termékek vásárlásakor, hogy pontosan beazonosítható gyártótól válasszanak a húsvét jellegzetes készítményei közül. Nem árt pontosan átböngészni a kísérő cédulát, mert abból az is kiderül, hogy miből készült a termék.

A húsvéti sonka, igazából gyűjtőfogalom, hiszen sok esetben nemcsak sonka vagy lapocka, hanem tarja, csülök vagy karaj is kerül húsvéti sonkaként az asztalra. Néhány éve a magyar piacon megjelentek a szlovák húsfeldolgozók is, akik más szabvány szerint - olcsóbb húsokból, olcsóbb technológiával - készítették a magyar klasszikus pácolt parasztsonkához hasonló terméket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?