Az aszály továbbra is nezehíti a vetést és a őszi gabonák kelését

agrarszektor.hu
Egyre komolyabb gondot okoz a mezőgazdaságban, főként a vetésben és az őszi gabonanövények kelésében az aszály. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 2011-es év a sok éves átlag alatt, 120 milliméternyi csapadékhiánnyal zárult - írja az Agromonitor.hu.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A helyzeten a februári havazás némileg javított, azonban az őszi vetésű növények fejlődéséhez, illetve a tavasziak vetéséhez jóval több csapadékra lenne szükség. 

Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója elmondta, a tavaszi munkák ennek ellenére jól haladnak, a gazdák jelenleg simitózással és hengerezéssel próbálják megőrizni a talaj nedvességtartalmát, a trágyázás folyamatos, a tavaszi árpa, magborsó és zab vetése is zavartalan.

Az ősszel elvetett gabonanövények a szárazság következtében igen eltérően illetve vontatottan fejlődnek, de általánosságban sajnos elmaradnak az ekkor megszokottól.

Az elmúlt években megszokott 150 ezer hektáros tavaszi vetésterülettel szemben 2012-ben a gazdálkodók szándéka szerint mintegy 170 ezer hektáron kerül vetőmag a talajba. Kiss szerint ennek a növekedésnek az oka a tavaly ősszel rosszul kelt, vagy a tél folyamán kipusztult őszi vetések - zömében repce - elsősorban tavaszi kultúrákkal történő pótlása.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?