A búza tíz százalékát már learatták Vas megyében

agrarszektor.hu
A 40 ezer hektáros búzamezőn a termés 10 százalékát már learatták Vas megyében, az eddigi tapasztalatok szerint a mennyiséggel nem lesznek problémák, de a minőséggel lehetnek gondok - írja az MTI.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előzetes várakozással ellentétben őszi árpából és repcéből is nagyobb hozamra számíthatnak a Vas megyei gazdák. Az 5.400 hektáron elvetett őszi árpa átlaghozama 3,9 tonna volt hektáronként. A repceföldek 2,3 tonna átlagtermést produkáltak, a 20.300 hektárt meghaladó repce 35-40 százalékát aratták le. A szélsőséges időjárás miatt "összeértek" a gabonanövények Vas megyében; egyszerre kellene aratni az őszi, a tavaszi árpát, a búzát és a repcét is. A gazdáknak dönteniük kell, hogy a késleltetett aratás miatt melyik növény minőségromlása okoz nagyobb kárt - közölte Lukács Zoltán.

A takarmányárpát tonnáként 47-52 ezer forintért, a sörárpát 55-57 ezer forintért tudják értékesíteni. Egy tonna takarmánybúza 50 ezer forintba kerül, az eurobúza tonnáját 52 ezer forintért, míg az étkezési búzát 56 ezer forintért tudják eladni. A repcére tonnánként 133-136 ezer forintos árat mondanak a felvásárlók. Az őszi betakarítású növényekre is kötöttek már előszerződéseket, a napraforgóra tonnánként 117 ezer forintot, a kukoricára 44-46 ezer forintot, a szójára pedig 116 ezer forintot fizettek a felvásárlók.

A főfelügyelő szerint az árak valószínűleg tovább fognak majd emelkedni, ezért akinek tartalékai vannak, és raktározni is tudja a terményt, vár még az értékesítéssel.

A júniusi csapadék csak arra volt elég, hogy rendbe jöjjön a kukorica és a napraforgó, most viszont a kukoricatáblákon az látható, hogy a szárazság miatt összetömörödtek a növények levelei. A növényállomány számára gondot okoz a hőingadozás isAz adatokból az látszik, hogy a korábbi időszakban kiegyensúlyozott hőmérsékleti viszonyok uralkodtak Vas megyében, idén viszont 30 Celsius fok fölötti volt a júniusi hőingadozás.

 

Forrás: MTI/Gazdasag.ma.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?