Versenyhivatali eljárás indult dinnye-ügyben

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított több magyarországi kereskedelmi lánc ellen, mert feltételezik, hogy a görög dinnye értékesítésénél megsértették a versenykorlátozó megállapodás tilalmát. Az érintettek nem gondolják, hogy törvényt sértettek, Simonka György fideszes képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke pedig elmondta, hogy nem hagynak fel az érdekvédelemmel, ezt a tevékenységet az alma és a paprika promóciójára is ki fogják terjeszteni. Budai Gyula úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartják és elfogadják az eljárást-

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az eljárásba a hatóság a cégek mellett- az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. - bevonta a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesületet, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot is.

Az érintettek "vélelmezhetően megegyeztek egyrészt a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban, másrészt abban, hogy a Magyarországon kívül megtermelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak Magyarországon" - olvasható a GVH közleményében.

Még nem biztos a jogsértés


A versenyhatóság közleménye szerint a szóban forgó vállalkozások és szervezetek valószínűsíthetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt és az Európai Unió működéséről szóló szerződésben foglalt tilalmakat.
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása azonban nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások és érdekképviseleti szervezetek a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül annak megállapítására irányul, hogy történt-e jogsértés. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje hat hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható, áll a közleményben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön özölte, hogy tiszteletben tartja a kormány a dinnyeértékesítési ügyben indult versenyhivatali eljárását. "Magyarország jogállam, és mi tiszteletben tartjuk a Gazdasági Versenyhivatalnak az eljárását" - mondta Budai Gyula újságírói kérdésre válaszolva.

Nem gondolják, hogy versenyjogot sértettek

A dinnyeügyben érintett, és az MTI-nek nyilatkozó szervezetek és cégek továbbra is úgy látják, hogy nem sértettek versenyjogot. A megkérdezettek egy része azonban még nem kívánt reagálni arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal  vizsgálatot indított, mert úgy véli, hogy áruházláncok és szakmai szervezetek "vélelmezhetően megegyeztek a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban".

Csodálkozással és értetlenséggel fogadta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke, hogy a versenyhivatal szervezetüket is bevonta a vizsgálatba. Az elnök szerint érthetetlen a kartellgyanú, hiszen a magyar dinnye promóciójával kapcsolatban tartott véleménycserén árról szó sem esett, csupán szakmai kérdéseket vitattak meg. Elmondta, hogy a GVH a vizsgálat megindítása előtt, az adatgyűjtés során csak adatokat kért a FruitVeB-től, arról szó sem volt, hogy vizsgálná a szakmai szervezetet. 

Nem hagynak fel az érdekvédő tevékenységgel

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy a versenyhatóság akkor nem tett semmit, amikor az áruházláncok visszaéltek gazdasági erőfölényükkel. Most viszont vizsgálódik, amikor a magyar gazdák érdekeit kívánják érvényre juttatni. A szakmai érdekképviseleti szervezet vezetője elmondta, hogy az érdekvédő tevékenységgel nem hagynak fel - bármennyi bírálatot is kapnak -, sőt azt a későbbiekben ki kívánják terjeszteni a magyar paprika és alma promóciójára is.


Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója elmondta: álláspontjuk változatlan. Korábban az MTI-nek elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium a dinnye kerekasztalon nem írt elő kötelező árat a gyümölcsre. Hozzátette azt is, hogy a szóban forgó megbeszélésen Budai Gyula, a VM parlamenti államtitkára arra hívta fel a jelenlévők, azaz a kereskedők figyelmét, hogy a magyar dinnyetermelőktől vásárolják meg a dinnyét, ha lehet. Emellett az ár kialakításakor tanúsítsanak önmérsékletet a szezon elején. Rögzített árról azonban nem volt szó, mondta akkor Fodor Attila.

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?