10 milliárdos mínuszban Kapuvár, idén már biztos nem indul újra a termelés

agrarszektor.hu
Semmi esélyt nem lát a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa az üzem újraindítására, leghamarabb januárban kezdődhet a potenciális befektetők keresése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jendrolovics Pál Péter szerint több tényező is akadályozza az újraindítást, legfőképp az a tény, hogy napi 1500 sertést kellene vágni és feldolgozni a rentábilis működtetéshez. A vágás jellemzően veszteséges tevékenység, a feldolgozáshoz pedig nem állnak rendelkezésre megfelelő erőforrások, mivel a partnerek bizalma jelentősen megrendült az elmúlt egy évben. A beszállítók és a bankok tetemes követeléseik miatt nem hiteleznek, a fő kereskedelmi parnternek számító nagy kereskedelmi láncok pedig nem látják biztosítottnak az egyenletes ellátást az elmúlt időszak tükrében.

Hamarosan lejárnak az üzem tanúsítványai is, megújításuk pedig a bizonytalan jövő és költségigényességük miatt egyelőre kétséges. A felszámolóbiztos az MTI-nek elmondta, a banki és beszállítói tartozások meghaladják a 3-3 milliárd forintot, míg a pénzügyi szolgáltatók, jellemzően faktorcégek félmilliárdos követelést jeleztek. A dolgozók felé 400 millióval tartozik a társaság, az adótartozás 300 millió körülire tehető, a helyzetet pedig egy elsőfokon megítélt de megfellebbezett másfél milliárdos NAV-bírság is súlyosbítja. A felszámolási eljárás várhatóan 2 milliárd körüli összeggel terheli meg majd az államkasszát.

Jendrolovics Pál Péter tájékoztatása szerint a cégnek mintegy 800 milliós követelése van vevői felé, de ennek zöme - hozzávetőlegesen 700 millió forint - várhatóan nem hajtható be, vagy már faktorálták is az ügyet, de még nem vezették ki könyveikből. Ennél valamivel alacsonyabb pénzügyi követeléseik összege, ám ennek jelentős hányada is cégcsoporton belüli mozgás eredménye, így "elköltött pénzről van szó" - fűzte hozzá. A cég vagyona mintegy hárommilliárd forintra tehető, ennek kétharmada ingatlan, a többi a technológia berendezések értéke, pontosabb összeg a decemberben induló vagyonértékelés végeztével mondható ki.

A részvénytársaság 99 százalékos tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. eszközértéke legfeljebb egymilliárd forintra rúghat. Az ennek tulajdonában lévő, az egykori szekszárdi vágóhidat működtető Amida Kft. iratait a felszámolóbiztosnak még nem volt módja teljes körűen áttekinteni. Sajnos igen komoly gazdasági érdeksérelmeket kell elszenvedniük a társaság korábbi üzleti partnereinek. S nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy a dolgozók bérköveteléseinek is csak részleges megtérítésére van fedezet a dolgok mai állása szerint. A Kapuvári Bacon Kft.-ről szólva megjegyezte még, "ebben a helyzetben, amikor a kft. nem tud termelni, kötelezettségeit nem tudja finanszírozni, piacvesztése rohamos, az tűnik jobb megoldásnak, ha a társaság bekerül a szanálási eljárásba, mert így nem keletkeznek újabb fedezetlen kötelezettségek, gyorsan és tiszta lappal lehet a befektetőkkel tárgyalni" - mondta.

Az MTI kérdésére Jendrolovics Pál Péter közölte: hogy összehívta sürgősséggel hétfőre a társaság taggyűlését, ahol áttekintik a Bacon Kft gazdasági és pénzügyi helyzetét." A szeptemberben leállt gyár és október óta felszámolás alatt lévő cég, a Kapuvári Hús Zrt kasszája teljesen üres, jelenleg arra próbálnak pénzt keríteni, hogy megoldhassák az üzem téliesítését, a vagyon állagmegóvását, őrzés-védelmét és a környezeti kockázatok mérséklését, kezelését. "Kapuvár közepén áll a húsgyár, a hűtőházban 14 tonna ammónia dolgozik, ez pedig mérgező anyag. A probléma kezeléséhez pénzre és szaktudás-megvásárlására van szükség" - magyarázta a felszámolóbiztos. Mint mondta, a felszámolás 270 napja alatt mintegy százmillió forintra lehet szükség, amit a későbbi vagyonértékesítés bevételének terhére próbálnak hitelként felvenni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?