Nincs veszélyben a hazai vetőmagágazat

agrarszektor.hu
A közelmúltban a sajtóban megjelent híresztelésekre reagálva tette közzé álláspontját a Vidékfejlesztési Minisztérium a neonikotinoid alapú technológiák alkalmazásának esetleges tilalmáról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlemény szerint Magyarországon csak akkor lenne tiltás, ha esetleg az Európai Unió teljes területén betiltanák a neonikotinoidok használatát. A hibrid vetőmagtermesztésben szinte teljes mértékű a neonikotinoidok alkalmazása. Ma jelenleg szinte minden anyamagot ilyen típusú termékekkel csáváznak. Ha kivonják, nincs helyettesítő termék és védelem nélkül maradhat a hibrid vetőmag előállítás.

A vetőmagcsávázás az egyik leghatékonyabb növényvédelmi eljárás és használatával nagymértékben hozzájárulhatunk a fenntartatható mezőgazdasághoz. A vetőmagcsávázás a legjobban irányított növényvédelmi eljárás, melynek során rendkívül kis mennyiségű hatóanyag használatával széles hatásspektrumú védelmet biztosíthatunk a fejlődő növényeknek.

A növényvédő- és csávázószerek engedélyokiratainak felülvizsgálata, és az előírt növényvédelmi technológia betartásának ellenőrzése továbbra is kiemelt fontosságú hatósági feladat.

A VM felhívja a figyelmet, hogy a gazdák csak a használati utasítás szerint, az időjárási és környezeti feltételek figyelembe vételével alkalmazzák a növényvédőszereket. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szaktanácsadói készséggel adnak felvilágosítást a növényvédőszerek szakszerű használatáról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?