Késésben vannak a mezőgazdasági munkák

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkák két-, háromhetes késésben vannak a kedvezőtlen időjárás miatt - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mintegy 212 ezer hektárt borít víz az országban, ebből mintegy 101 ezer hektár a vetés- és a szántóterület. Az időjárási előrejelzések alapján jó eséllyel jön a felmelegedés, a szél is megélénkül, ami jótékony hatással lesz a mezőgazdasági munkák végzésére. Megemlítette, hogy a magasabban lévő területeken már több helyen végzik a műtrágya kiszórását.

A tavalyi őszi vetés területe a kedvezőtlen időjárás miatt mintegy 9 ezer hektárral 1,647 millió hektárra csökkent. A veszteség fele az őszi búzát érinti, de ez érdemben nem befolyásolja a mintegy 1,1 millió hektár őszi búzával bevetett terület nagyságát - mondta az államtitkár.

Az őszi búza vetések fejlettségi állapotát a szakemberek 60 százalékos arányban jónak minősítette, és csak 11 százalékos arányban gyengének. A múlt évben a jó minősítést kapott vetésterület aránya ennél a növényi kultúránál 20 százalék volt, míg az ötéves átlagot tekintve is csak 46 százalék érte el a jó minősítést. Ennek alapján Czerván György úgy értékelte, hogy mind étkezési, mind pedig takarmánybúzából megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre belföldön.

A gazdálkodók által jelzett tavaszi vetési szándék mintegy 2,357 millió hektár volt, melyből eddig a gazdák 43 ezer hektáron vetettek, az összes tervezett mintegy 3 százalékán. Tavaly ilyenkor a szándékolt 12 százalékát már elvetették.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormányzat által megújított kárenyhítési rendszer tavaly már sikeresen működött a mezőgazdaságban, és az idén is ez szolgálja a gazdálkodókat. Utalt ugyanakkor arra, hogy az időjárás okozta károk mértékét ténylegesen még nem lehet megmondani.

Rámutatott: a kárenyhítési alapban közel 9 milliárd forint áll rendelkezésre. A múlt évben a kárenyhítési alapból 7,4 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak és az elszenvedett károk 80 százalékát térítették meg, ami az unió által engedélyezett felső határ. Ez utóbbi pedig jóval magasabb volt, mint a szocialisták által említett korábbi, egyszeri 40 százalékos kompenzáció.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?