Késésben vannak a mezőgazdasági munkák

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkák két-, háromhetes késésben vannak a kedvezőtlen időjárás miatt - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mintegy 212 ezer hektárt borít víz az országban, ebből mintegy 101 ezer hektár a vetés- és a szántóterület. Az időjárási előrejelzések alapján jó eséllyel jön a felmelegedés, a szél is megélénkül, ami jótékony hatással lesz a mezőgazdasági munkák végzésére. Megemlítette, hogy a magasabban lévő területeken már több helyen végzik a műtrágya kiszórását.

A tavalyi őszi vetés területe a kedvezőtlen időjárás miatt mintegy 9 ezer hektárral 1,647 millió hektárra csökkent. A veszteség fele az őszi búzát érinti, de ez érdemben nem befolyásolja a mintegy 1,1 millió hektár őszi búzával bevetett terület nagyságát - mondta az államtitkár.

Az őszi búza vetések fejlettségi állapotát a szakemberek 60 százalékos arányban jónak minősítette, és csak 11 százalékos arányban gyengének. A múlt évben a jó minősítést kapott vetésterület aránya ennél a növényi kultúránál 20 százalék volt, míg az ötéves átlagot tekintve is csak 46 százalék érte el a jó minősítést. Ennek alapján Czerván György úgy értékelte, hogy mind étkezési, mind pedig takarmánybúzából megfelelő mennyiség áll majd rendelkezésre belföldön.

A gazdálkodók által jelzett tavaszi vetési szándék mintegy 2,357 millió hektár volt, melyből eddig a gazdák 43 ezer hektáron vetettek, az összes tervezett mintegy 3 százalékán. Tavaly ilyenkor a szándékolt 12 százalékát már elvetették.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormányzat által megújított kárenyhítési rendszer tavaly már sikeresen működött a mezőgazdaságban, és az idén is ez szolgálja a gazdálkodókat. Utalt ugyanakkor arra, hogy az időjárás okozta károk mértékét ténylegesen még nem lehet megmondani.

Rámutatott: a kárenyhítési alapban közel 9 milliárd forint áll rendelkezésre. A múlt évben a kárenyhítési alapból 7,4 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak és az elszenvedett károk 80 százalékát térítették meg, ami az unió által engedélyezett felső határ. Ez utóbbi pedig jóval magasabb volt, mint a szocialisták által említett korábbi, egyszeri 40 százalékos kompenzáció.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?