A fő cél, hogy minél olcsóbbak legyenek a hitelek (x)

agrarszektor.hu
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) célja, hogy minél olcsóbban juthassanak hitelhez az agrárvállalkozások - hangsúlyozza Herczegh András ügyvezető igazgató. Az AVHGA díjai a legalacsonyabbak és saját kockázatra is nyújt kezességet. Az alapítvány bármely kis- és közepes vállalkozás finanszírozását segíti, de kiemelt figyelmet fordít azokra a mikrovállalkozásokra, amelyek piaci feltételek mellett kevésbé hitelképesek, miközben a vidéki foglalkoztatásban fontos szerepet töltenek be.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

- Egyre népszerűbbé válik az agrárágazat, jelentős uniós forrás érkezik a szektorba, ami a gazdálkodók és a finanszírozók számára is kedvező. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 1991 óta segíti a szektor finanszírozását. Milyen előnyöket kínál az alapítvány az ágazat szereplőinek?

- Az alapítvány feladata készfizető kezesség nyújtása olyan mikro, kis - és középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. Az alapítványi kezességvállalás, a vállalkozások által felkínált fedezetet kiegészítve, vagy akár anélkül, segítséget nyújt a finanszírozásban, hiszen a kezesség révén a hitelintézetek szívesebben, vagy jobb feltételekkel finanszíroznak. Az alapítvány üzletszabályzatában szereplő általános feltételű kezességeken kívül, külön megállapodások alapján, egyedi feltételek mellett is nyújthat kezességet. Az alapítvány célja, hogy minél olcsóbban jusson hitelhez a vállalkozó. Díjaink több évre visszamenőleg a legalacsonyabbak. Két példán keresztül érzékeltetném a díj mértékét: egy 10 millió forint összegű agrárberuházási hitelhez kapcsolódó kezesség díja évente csupán 18 750 forint 50 százalékos kezesség esetén, míg egy 1 millió forint összegű agrár-folyószámlahitelhez kapcsolódó kezesség kedvezményes díja évenként 4 000 forint úgy, hogy a bank kockázatának 80 százalékát átvállaljuk. Nagyobb hitelekhez vállalt kezesség díja ezekkel arányaiban megegyezik.

- Az alapítványnak mi a garanciája a megtérülésre?

- Elsősorban a mezőgazdasági vállalkozások megbízható működése. De emellett természetesen fontos a magyar állam 85 százalékos viszontgaranciája, ami mérsékli a bukásokból származó veszteséget. Az állami viszontgarancia azonban azzal jár, hogy a garancia nyújtása állami támogatásnak minősül. Néha más megoldásra is szükség van. Az agrárvállalkozások finanszírozásának bővítése érdekében az alapítvány a hazai vállalkozásfinanszírozó intézmények közül egyedülálló módon saját, alapítványi kockázatra is nyújt kezességet, állami támogatás nélkül. Így azok a vállalkozások is finanszírozhatóvá válhatnak, amelyek az uniós szabályok szerint korlátozott támogatási lehetőségeiket már kimerítették. Alapítványi, non-profit jogi formában működő vállalkozás lévén nem a profitszerzés a célunk, így mindig a vállalkozó számára legkedvezőbb megoldást ajánljuk.

- Az agrárium finanszírozása nagyon speciális, különösen, ha az ügyfélkört tekintjük. Az AVHGA mely ügyfelekre fókuszál?

- Természetesen célunk bármely kis- és közepes vállalkozás finanszírozásának segítése, de megkülönböztetett figyelmet fordítunk a piaci feltételek mellett kevésbé hitelképes, ugyanakkor a vidéki foglalkoztatásban fontos szerepet játszó mikrovállalkozások, azon belül az őstermelők, családi gazdálkodók és egyéni vállalkozások forráshoz jutásának elősegítésére. Ez a számainkon is látszik, hiszen 2014-ben az elbírált garanciaügyletek 85 %-a kötődött mikrovállalkozások hiteleihez. Kiszámoltuk, hogy az alapítvány 2014-ben mintegy 40 300 munkahely létesítéséhez és fenntartásához járult hozzá.

- Mi a helyzet a fiatal gazdálkodókkal? A kormányzat egyik fő célja az ő támogatásuk, az AVHGA hogy kapcsolódik ebbe a folyamatba?

- A fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás a mezőgazdasági termelők generációváltását segíti elő. Az alapítvány is fontosnak tartja e vállalkozói kör támogatását, a fennálló állományból 2800 kezesség fiatal vállalkozó finanszírozási ügyletéhez kapcsolódik. Ebből 2000 az agráriumban és az agrobizniszben tevékenykedik. A fiatal gazdálkodók az uniós forrásoknál is kedvezményekben részesülnek. A Vidékfejlesztési Programban külön támogatási jogcím is elérhető számukra, emellett egyes vissza nem térítendő támogatások esetében (például állattartás) magasabb a részükre igénybe vehető maximális támogatás mértéke. A támogatási maximum elérése ugyanakkor azt is jelenti, hogy további, uniós vagy állami támogatást tartalmazó hitelt, vagy kezességet nem lehet igénybe venni. Ekkor is segít az AVHGA, hiszen állami támogatás nélkül, mégis alacsony díjon tud kezességet nyújtani, azaz szinte minden esetben képes kedvezményes díjon finanszírozni.

- Ez valóban hatalmas lehetőség a vállalkozásoknak. Milyen kedvezményt, finanszírozási lehetőséget említene még a fiatal gazdáknak?

- Ha a hiteltermékek körét nézzük, az Agrár Széchenyi Kártya is megoldást jelent a fejlesztésekhez. A hozzá kapcsolódó készfizető kezességet kizárólag az AVHGA nyújtja, ezzel is támogatva a fiatal gazdákat. Fontos kiemelni, hogy az alapítvány kezességét kezdő, azaz lezárt évvel még nem rendelkező vállalkozások is igényelhetik. Ekkor az üzleti terv adatait vesszük figyelembe a minősítés során.

- Beszéltünk arról, hogy a fiatal gazdák támogatása a kormányzati célkitűzésekkel egyetértve az alapítványnál is előnyt élvez. Egyéb kormányzati célok is preferenciát kapnak?

- Igen, és ezt nem csak tervezzük, hanem már a számaink is bizonyítják. A Vidékfejlesztési Program célkitűzéseivel összhangban, az alapítványnál is kiemelt szerepet kap a kertészet, az öntözés, valamint az állattenyésztés. 2009-hez képest 73 százalékkal növekedett az állományunkban az állattenyésztéssel kapcsolatos ügyletek aránya. Az elmúlt 3 évben 32 százalékkal több kertészeti célú hitelt biztosítunk kezességünkkel.

- Azt olvassuk, hogy a beruházási hitelek aránya megnövekedett. Ezt az alapítványnál is tapasztalják?

- A beruházások ösztönzésében az alapítvány kezességének is nagy szerepe van. Ez logikus, hiszen a beruházási hitelek futamideje általában hosszabb, és magasabb kockázattal járnak. Amikor valaki megvalósít egy beruházást, valami újat hoz létre, aminek az üzleti kimenetele bizonytalanabb, mint a már megszokott működésnek. Az új kezességeknél a beruházási hitelek aránya a 2012-es 16%-hoz képest 2014-ben 28%-ra, számszerűen 9,7 milliárd Ft-ról 26 milliárd Ft-ra nőtt. A beruházási célú hitelekhez kapcsolódó kezességvállalás összegének 2,5-szeres bővülése jelentős részben az alapítványnak a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában való aktív részvételének köszönhető. Ezzel együtt a mezőgazdasági beruházások jelentősebb élénkülése véleményem szerint a Vidékfejlesztési Program elindulásától várható, ami a fejlesztések megvalósítását tekintve valószínűleg 2016-tól lesz érzékelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?