Rekordszámú agrárbiztosítást kötöttek, de sokan rontottak

agrarszektor.hu
Majdnem 20 ezer mezőgazdasági biztosítási szerződés kötöttek 2016-ban, de csaknem ezer gazdálkodó nem részesülhetett díjtámogatásban adategyezőségi hibák, vagy a támogatás igénylés hiánya miatt. A hiánypótlási eljárások számának csökkentésében a falugazdászok is közreműködnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rekordszámú, mintegy 20 ezer mezőgazdasági biztosítási szerződés kötésére került sor 2016-ban. A biztosítási díjakhoz állami támogatás is jár, azonban tavaly adategyezőségi hibák, vagy a támogatás igénylés hiánya miatt a biztosítottak öt százaléka, közel ezer gazdálkodó nem részesülhetett biztosítási díjtámogatásban. A támogatási forma kedvelt a gazdálkodók körében, idén a növénybiztosítások díjához 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programból - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből.

Csak a Magyar Államkincstár által alkalmazott ügyfél-azonosítóval (korábbi MVH regisztrációs számmal) rendelkező földhasználó termelő köthet díjtámogatott növénybiztosítást , közvetlenül vagy integrátoron keresztül. A díjtámogatást kizárólag elektronikusan, az idei egységes kérelembenyújtás felületén lehet igényelni, azonban az "igen" választása a nyilatkozatban nem jelent biztosításkötésre kötelezettséget. Az igénylés az egységes kérelembeadás szankciós időszakának végéig, várhatóan 2017. június elejéig tehető meg. Amennyiben a gazdálkodó mégsem kap számára megfelelő ajánlatot, dönthet úgy, hogy nem biztosítja területeit a 2017-es évre.

Díjtámogatott biztosítások köthetők tűz-, jég-, vihar-, fagy- és aszálykárokra, valamint árvíz és felhőszakadás kockázatokra. A támogatás intenzitás az egyes módozatoktól és az igénylések mértékétől függ. A díjtámogatás feltétele a biztosítási szerződés és az egységes kérelem vonatkozó adatainak egyezése.

Az adategyezőség biztosításában, illetve a hibák és a hiánypótlási eljárások csökkentésébena NAK falugazdász-hálózata is közreműködik. Így a gazdálkodó egyszerűbben elintézheti a támogatás igénybevételével összefüggő elektronikus ügyintézést, a támogatási kérelem beadását, a szükséges nyomtatványok kitöltését, valamint a biztosítási szerződés-melléklet elkészítését. A legfontosabb, hogy a termelő Magyar Államkincstár által alkalmazott ügyfél-azonosító száma és a biztosítani kívánt növények hasznosítási kódjai pontosan szerepeljenek a biztosítási szerződésben - hívja  fel a figyelmet a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03