Eséssel kezdi a hetet a forint és az euró

agrarszektor.hu
Hétfő reggel további erősödéssel kezdett a dollár az euróval szemben, a befektetők a jelek szerint a német választás papírforma-eredményére a vártnál talán hevesebben reagáltak. Délelőttre aztán a forint is lejtőre került egy kicsit - írja a Portfolio.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hétfő délelőtt kis lépésekkel tovább erősödött a dollár, így az euróval szemben 1,188-ig jött vissza, ami már több mint fél százalékkal marad el a péntekitől.

Ezzel párhuzamosan a dollár-forint árfolyam 261,2-ig emelkedett, ami majdnem két hónapos csúcsot jelent.

Délelőttre 310,6 környékére gyengült a forint az euróval szemben, ez már 0,2 százalékos esést jelent a magyar deviza szempontjából.

 

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett az euróval szemben, míg a cseh korona minimális erősödést mutat. A feltörekvő piacokon sem látunk egyelőre komoly mozgásokat, elsősorban a dollár erősödése miatt gyengülnek a devizák. Kivétel talán az orosz rubel, mely még így is minimális erősödést tud felmutatni az amerikai devizával szemben. A török líra 0,3 százalékos gyengüléssel indított a dollár ellenében, míg a dél-afrikai rand 0,2 százalékot veszített.  

A fejlett devizák közül a dollárnál is jobban kezdi a hetet a brit font, mely még amerikai vetélytársával szemben is tudott javítani majdnem fél százalékot. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a jelek szerint közelednek az álláspontok a britek által fizetendő Brexit-számla körükl, egyre kisebb a különbség az elképzelt végösszegek között.

Esik az euró Merkel győzelme után

Különösen fontos makroadat nem jelenik meg a hét elején, a jegybanki nyilatkozatokra azonban érdemes lesz figyelni, ugyanis több fontos Fed-döntéshozó mellett megszólal Mario Draghi EKB-elnök is.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32