Vasárnap is dolgozott - feljelentették

agrarszektor.hu
A helyi csendrendelet előírásait nem árt fejben tartani kampány idején. A mezőgazdasági munkákkal szemben általában megengedőbb a szabályozás, de a rendeleteknél is fontosabb talán a jó szomszédi viszony.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A bajorországi Altmannsteinban feljelentettek három gazdát azért, mert vasárnap is dolgoztak a földeken. A rendőrség szerint, bár földet művelni bizonyos körülmének között a pihenőnapokon is szabad, most nem ez a helyzet állt fenn. A talajművelési munkák szerintük halaszthatók lettek volna. Elkerülhehetlennek minősül a német jogrend szerint egy olyan időjárási helyzet, ami kizárólag éjszakai vagy vasárnapi munkavégzésre kényszeríti a gazdákat. Ilyen például a nappali szél elültével az éjszakai permetezés. A vetési munkák megcsúszása nem elég erős indok.

Ha nem elég jó a viszony, megharagszik a szomszéd

Általánosságban éjjel 10 és reggel 6 óra között tilos zajos tevékenységet végezni. Ünnep- és vasárnapokon a nappali időszakra is ugyanez érvényes. Normál munkanapnak tekintendő azonban a szombat. Egyes németországi tartományokban a mezőgazdasági szezonmunkák idején a pihenőidőszakot rövidebbre veszik: éjjel 11 és hajnal 5 között kell csendben maradni. Rajna-vidék-Pfalz tartományban soha nincs kötelező csendes pihenő. Aratás idején a legtöbb tartományban 10 napon át megengedik, hogy bármikor zajongjanak a gépek.

A helyi lakosokkal azonban jobb békében lenni - ahogy a fenti eset is mutatja -, ezért az agrarheute.com szerkesztői a következőket ajánlják:

  • Ápoljuk kisebb szívességekkel a szomszédi kapcsolatokat.
  • Ha csak lehet, ne dübörögtessük a gépeket vasárnap a faluban.
  • Kis gesztus, de jól jöhet: ha közvetlenül a lakott terület mellett akarunk éjszaka dolgozni, akkor előtte szóljunk be a közeli házakba, hogy néhányszor elhalad majd egy gép az ablak alatt. Magyarázzuk el, ez miért okvetlenül szükséges.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?