Vasárnap is dolgozott - feljelentették

agrarszektor.hu
A helyi csendrendelet előírásait nem árt fejben tartani kampány idején. A mezőgazdasági munkákkal szemben általában megengedőbb a szabályozás, de a rendeleteknél is fontosabb talán a jó szomszédi viszony.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A bajorországi Altmannsteinban feljelentettek három gazdát azért, mert vasárnap is dolgoztak a földeken. A rendőrség szerint, bár földet művelni bizonyos körülmének között a pihenőnapokon is szabad, most nem ez a helyzet állt fenn. A talajművelési munkák szerintük halaszthatók lettek volna. Elkerülhehetlennek minősül a német jogrend szerint egy olyan időjárási helyzet, ami kizárólag éjszakai vagy vasárnapi munkavégzésre kényszeríti a gazdákat. Ilyen például a nappali szél elültével az éjszakai permetezés. A vetési munkák megcsúszása nem elég erős indok.

Ha nem elég jó a viszony, megharagszik a szomszéd

Általánosságban éjjel 10 és reggel 6 óra között tilos zajos tevékenységet végezni. Ünnep- és vasárnapokon a nappali időszakra is ugyanez érvényes. Normál munkanapnak tekintendő azonban a szombat. Egyes németországi tartományokban a mezőgazdasági szezonmunkák idején a pihenőidőszakot rövidebbre veszik: éjjel 11 és hajnal 5 között kell csendben maradni. Rajna-vidék-Pfalz tartományban soha nincs kötelező csendes pihenő. Aratás idején a legtöbb tartományban 10 napon át megengedik, hogy bármikor zajongjanak a gépek.

A helyi lakosokkal azonban jobb békében lenni - ahogy a fenti eset is mutatja -, ezért az agrarheute.com szerkesztői a következőket ajánlják:

  • Ápoljuk kisebb szívességekkel a szomszédi kapcsolatokat.
  • Ha csak lehet, ne dübörögtessük a gépeket vasárnap a faluban.
  • Kis gesztus, de jól jöhet: ha közvetlenül a lakott terület mellett akarunk éjszaka dolgozni, akkor előtte szóljunk be a közeli házakba, hogy néhányszor elhalad majd egy gép az ablak alatt. Magyarázzuk el, ez miért okvetlenül szükséges.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?