Tönkereteszi a Bayert a perlavina: már csak fele annyit ér a cég, mint két éve

agrarszektor.hu
A San Francisco-i ítélőtábla múlt hét szerdán már kimondta: a Monsanto által forgalmazott Roundup (glifozát) okozta a 70 éves Edwin Hardeman nyirokmirigyrákját. Azóta arról is döntötek, hogy a Monsantót valóban felelősség terheli, és mekkora kártérítést kell fizetnie a céget átvevő Bayernek. 80,3 millió dollárról (71,4 millió euró) van szó. A döntés ellen a Bayer fellebbezett. A tét a cég túlélése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bayer mostani fellebezésétől csak annyi várható, hogy csökken a büntetés mértéke, mint ahogy azt egy tavaly augusztusi ügyben is láttuk. Akkor Dewayne Johnsonnak ítéltek a rákbetegsége miatt 289 millió dolláros kártérítést, amit később 78 millió dollárra mérsékelt a bíró. A Bayer ebben az ügyben is fellebbezett.


A baj az, hogy ezek a perek precedenst teremtenek arra, hogy hasonló ügyekben hogyan döntsön a bíró, és mekkora legyen a kártérítés, ezért a fellebbezésekkel a Bayer most szó szerint a túlélésért küzd. Csak a San Francisco-i bíróhoz több száz glifozáttal kapcsolatos vád futott be, az egész USA-ban pedig 11.200 ilyen ügyet tartottak számon idén január végén. Tegnap máris elindult egy újabb eljárás a kaliforniai Oaklandban.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Úgy tűnik, a Bayer alulértékelte azokat a kockázatokat, amelyek a Monsanto átvételével járhatnak, és a cég értéke látványosan zuhan. Ma már a bajor vegyipari vállalat annyit sem ér a tőzsdén, mint amennyit a Monsanto megvásárlására költött. Csaknem 63 milliárd dollárt fizetett ki az amerikai konszernért, ehhez képest ma már az egész konglomerátum mindössze 56 milliárdot ér. Két éve a Bayer értékét még 96 milliárd dollárra becsülte a piac, ami azóta csaknem megfeleződött. És még nincs vége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31