Tönkereteszi a Bayert a perlavina: már csak fele annyit ér a cég, mint két éve

agrarszektor.hu
A San Francisco-i ítélőtábla múlt hét szerdán már kimondta: a Monsanto által forgalmazott Roundup (glifozát) okozta a 70 éves Edwin Hardeman nyirokmirigyrákját. Azóta arról is döntötek, hogy a Monsantót valóban felelősség terheli, és mekkora kártérítést kell fizetnie a céget átvevő Bayernek. 80,3 millió dollárról (71,4 millió euró) van szó. A döntés ellen a Bayer fellebbezett. A tét a cég túlélése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bayer mostani fellebezésétől csak annyi várható, hogy csökken a büntetés mértéke, mint ahogy azt egy tavaly augusztusi ügyben is láttuk. Akkor Dewayne Johnsonnak ítéltek a rákbetegsége miatt 289 millió dolláros kártérítést, amit később 78 millió dollárra mérsékelt a bíró. A Bayer ebben az ügyben is fellebbezett.


A baj az, hogy ezek a perek precedenst teremtenek arra, hogy hasonló ügyekben hogyan döntsön a bíró, és mekkora legyen a kártérítés, ezért a fellebbezésekkel a Bayer most szó szerint a túlélésért küzd. Csak a San Francisco-i bíróhoz több száz glifozáttal kapcsolatos vád futott be, az egész USA-ban pedig 11.200 ilyen ügyet tartottak számon idén január végén. Tegnap máris elindult egy újabb eljárás a kaliforniai Oaklandban.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Úgy tűnik, a Bayer alulértékelte azokat a kockázatokat, amelyek a Monsanto átvételével járhatnak, és a cég értéke látványosan zuhan. Ma már a bajor vegyipari vállalat annyit sem ér a tőzsdén, mint amennyit a Monsanto megvásárlására költött. Csaknem 63 milliárd dollárt fizetett ki az amerikai konszernért, ehhez képest ma már az egész konglomerátum mindössze 56 milliárdot ér. Két éve a Bayer értékét még 96 milliárd dollárra becsülte a piac, ami azóta csaknem megfeleződött. És még nincs vége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03