Ez fájni fog: májustól nagyot fog ugrani a benzin és a gázolaj ára

agrarszektor.hu
Idei csúcsára emelkedett a kőolaj világpiaci ára, aminek hatása begyűrűzik a gazdaságba. Az áremelkedés oka az, hogy Donald Trump amerikai elnök a hírek szerint nem fogja meghosszabbítani annak a nyolc országnak a szankciómentességét, amelyek korábban fél évig vásárolhatták az iráni kőolajat - magyarázza az Erste olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás az InfoRádiónak. Ezek az országok egyébként az iráni olaj legnagyobb vásárlói voltak, napi több mint egy millió hordó kőolajat vásároltak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Gyakorlatilag május végétől kezdve az összes országra érvényesek lesznek az amerikai szankciók, amelyek pénzügyi megszorításokkal sújtják az iráni olajat vásárló országokat. Irán olajexportja drasztikusan csökkenni fog, ami miatt csökken a kínálat, a kereslet pedig nem változik. A magasabb kőolajár szinte azonnal megjelenik az üzemanyagárakban, ezek pedig felfelé tolják a vállalati és a fogyasztói szektor költségeit, vagyis a kőolajárak az inflációra közvetett és közvetlen hatással is vannak.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Pletser Tamás Magyarországon is további üzemanyagár-emelkedésre számít, ez azonban a 10-15 forintos mértéknél nem lesz magasabb. Az üzemanyagok és az olaj árának emelkedése ugyanis a várakozások szerint ugyanis a kereslet visszaeséséhez vezet, ráadásul ezzel párhuzamosan a kínálati olaj is bővülni fog, elsősorban az amerikai palaolajtermelők fognak többet termelni.

Szezonális okok miatt a nyári időszak kereslete globálisan is meghaladja 3-5 százalékkal a legalacsonyabb téli időszakét, ezért a nyári "motorizációs időszakban" valóban elég gyakran megemelkednek az árak - mondta Pletser Tamás. Ám a szezonális hatás nem a legjelentősebb tényező az olajárak alakulásában, az olajipari elemző szerint fontosabb a nyersolaj ára, ehhez képest hogyan alakulnak az olajtermékek árai, valamint milyen a forint-dollár árfolyam, vagy az üzemanyag adótartama (áfa, jövedéki adó) egy adott országban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?